Vyhledávání

Kontakt

Klub Senzababča IČO:22816488
Mrštíků 95
533 53 Pardubice

724 079 223
605 128 324

senzababca@centrum.cz

Kdo říká, že sladká tečka za nedělním obědem musí být hutný dort s máslovým krémem? Vždyť takové ovoce nebo jogurt nám můžou život taky osladit.

Jahodové želé s čerstvými jahodami 

PRO 4 OSOBY Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí

* 300 g jahod + 400 g k podávání
* 250 g přírodního cukru písek
* limetková šťáva na dochucení
* 20 g práškové želatiny
* 100 ml vody
* 200 ml smetany 33% a více
* hrst lístků meduňky nebo máty
* kůra z limetky na ozdobu

1. Želatinu namočíme do 100 ml studené vody. Jahody omyjeme, rozmixujeme, pocukrujeme, ochutíme limetkovou šťávou a necháme stát. Na mírném ohni zahřejeme a rozmícháme želatinu. Horkou ji vlijeme do umixovaných jahod s cukrem.

2. Formičky vypláchneme vodou, na dno dáme želé a necháme ztuhnout. Do zbylé jahodové hmoty vmícháme ušlehanou smetanu. Jahodovou pěnou doplníme formičky a necháme v chladu ztuhnout.

3. Formičky s želé vyklopíme a podáváme s jahodami, lístky máty a limetkovou kůrou.

Kiwi sorbet se šlehačkou


* 400 g dužiny z kiwi
* 150 g cukru krupice
* 200 ml vody
* 1 lžíce citronové šťávy
* 4 lžíce ovocného likéru nebo destilátu
* 200 ml sektu
* 1 kiwi na ozdobu
* lístky meduňky nebo máty na ozdobu
* 4 koktejlové třešně na ozdobu
* 4 lžíce ušlehané šlehačky

1. Cukr s vodou svaříme na hustý sirup. Dužinu z kiwi rozmixujeme a protlačíme přes jemné síto, abychom se zbavili peciček. Ovocný protlak smícháme s cukrovým sirupem, citronovou šťávou a alkoholem. Promícháme, přelijeme do kovové misky a necháme zmrazit.

2. Zmrazenou hmotu seškrabujeme lžící nebo necháme lehce povolit a rozmixujeme. Sorbet tvarujeme pomocí zmrzlinových kleští nebo zmrzlinové lžíce do kopečků, které vkládáme do sklenic.

3. Zalijeme vychlazeným sektem a ozdobíme kouskem omytého kiwi, koktejlovou třešní, šlehačkou a lístky meduňky nebo máty.

 

TIP
Máte-li zmrzlinový strojek, použijte ho na výrobu sorbetu. Jinak musíte zmražené pyré rozmixovat, aby z něj vznikla jemná zmrzlinová hmota a daly se z něj tvořit kopečky. Obdobně můžete připravit sorbet i z jiného ovoce, likér nebo destilát můžete vynechat.

 

 

 

Jogurtový krém s borůvkami

Příprava: 15 minut

* 500 ml hustého bílého jogurtu, smetanového
* 2 lžíce medu
* 350–400 g borůvek
* 1–2 lžíce přírodního cukru
* 1 vanilkový cukr
* 4 oblíbené sušenky nebo cukrářské piškoty
* 4 lžíce ušlehané šlehačky
* lístky máty nebo květů na ozdobu

1. Sušenky vložte do mikrotenového sáčku a rozdrťte je na větší kousky. Jogurt prošlehejte s tekutým medem. Dvě třetiny borůvek rozmačkejte s oběma druhy cukru.

2. Na dno sklenic dejte část celých borůvek (pár kuliček si nechte na ozdobu), zakryjte trochou jogurtu, a vrstvěte jogurt a pomačkané borůvky a kousky sušenek. Zakončete jogurtem, povrch ozdobte kopečkem ušlehané smetany a přelijte šťávou z pomačkaných borůvek.

3. Dozdobte celými kuličkami, popřípadě jedlými květy nebo lístky máty.

 

TIP
Použijete-li mražené borůvky, podlijte je trochou vody nebo vína, posypte cukrem a chvíli povařte doměkka. Sušenky můžete vynechat a poháry ozdobit hoblinkami bílé nebo hořké čokolády, kakaem, oříšky apod.

 

Mrkvová pomazánka s ořechy a sušeným ovocem

Svěží nasládlá mrkev se skvěle snoubí s křupavými ořechy a výraznými chutěmi sušeného ovoce.

Svěží jarní pomazánky 3 Foto:

Potřebujete:

• 2 balení lučiny 100 g

• 1 středně velká mrkev

• hrst ořechů

• hrst sušeného ovoce podle vaší chuti (švestky, fíky, brusinky apod.)

• 6 lístků meduňky

• 1 polévková lžíce jablečného džusu nebo moštu

• 1 jablko na ozdobení

Nastrouhejte očištěnou mrkev, najemno nasekejte ořechy, sušené ovoce a meduňku. To vše dejte do větší mísy a zalijte lžící jablečného džusu. Přidejte lučinu a důkladně promíchejte. Pomazánku podávejte s tmavým chlebem a můžete ji dozdobit kousky čerstvého jablka.

Pomazánka z čerstvého sýra s řapíkatým celerem a jablky

Kořeněná chuť řapíkatého celeru si se sladkokyselou chutí jablka skvěle rozumí. Na tomto základě stojí třeba slavný salát Waldorf a stejně dobře funguje i v pomazánce.

Svěží jarní pomazánky 2 Foto:

Potřebujete:

• 1 balení lučiny 200 g

• 200 g řapíkatého celeru

• 1 jablko

• 2 lžíce sezamového semínka

• pepř a sůl

Řapíkatý celer a jablko nakrájejte na drobné kousky, dejte do mísy a přidejte lučinu. Přisypejte dvě lžíce sezamového semínka, pepř a špetku soli a důkladně promíchejte. Nechte odležet v lednici alespoň hodinu a podávejte s pečivem.

Pomazánka z pečených paprik

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pomazánka z pečených paprik Foto:
Pomazánka z pečených paprik

Pokud chystáte občerstvení na oslavu nebo prostě jen chcete připravit něco dobrého k vínu na večer a dochází vám inspirace, zkuste letní pomazánku z pečených paprik. Je svěží, neokoukaná, zdravá a moc dobrá.

Suroviny
červené papriky 3 ks
sýr feta 100 g
olivový olej na potření paprik 1 lžička
pepř 1 špetka
sůl 1 špetka
posekaná hladkolistá petrželka 1 hrst
pár kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy
vinný ocet
Postup
1Z paprik odstraňte stopky a jádřince a každý kus rozdělte na čtyři měsíčky. Kusy papriky lehce potřete prsty olivovým olejem, dejte do zapékací mísy (slupkou nahoru) vyložené papírem na pečení a dejte grilovat do trouby vyhřáté asi na 230 °C. Grilujte (kdo nemá funkci grilu, tak jen peče) asi 15 minut – papriky vyndejte přesně ve chvíli, kdy na povrchu se objeví černé puchýřky. Ničeho se nelekejte, základem je, aby slupka papriky trochu zčernala a začala se hezky a sama odlupovat.
2Horké papriky přendejte do mísy a tu přetáhněte potravinovou fólií, aby se papriky zapařily. Nechte trochu zchladnout a nožíkem oloupejte slupku. Občas to může jít trochu špatně, zvlášť u té části, kde paprika byla spojena se stopkou, tak se obrňte trpělivostí.
3Oloupané papriky nasekejte na jemno, smíchejte s rozdroleným sýrem feta a posekanou petrželkou. Přidejte lžičku olivového oleje, zakápněte pár kapkami citronu a nakonec ještě jemně dochuťte vinným octem.
4Pomazánku nechte přes noc v lednici proležet, chutná mnohem lépe druhý den, až se chutě v chladu spojí.

Pomazánku můžete namazat na celozrnné jednohubky a nebo podávat jen tak k masu a opečené bagetce.