Vyhledávání

Kontakt

Klub Senzababča IČO:22816488
Mrštíků 95
533 53 Pardubice

724 079 223
605 128 324

senzababca@centrum.cz

Mrkvová pomazánka s ořechy a sušeným ovocem

Svěží nasládlá mrkev se skvěle snoubí s křupavými ořechy a výraznými chutěmi sušeného ovoce.

Svěží jarní pomazánky 3 Foto:

Potřebujete:

• 2 balení lučiny 100 g

• 1 středně velká mrkev

• hrst ořechů

• hrst sušeného ovoce podle vaší chuti (švestky, fíky, brusinky apod.)

• 6 lístků meduňky

• 1 polévková lžíce jablečného džusu nebo moštu

• 1 jablko na ozdobení

Nastrouhejte očištěnou mrkev, najemno nasekejte ořechy, sušené ovoce a meduňku. To vše dejte do větší mísy a zalijte lžící jablečného džusu. Přidejte lučinu a důkladně promíchejte. Pomazánku podávejte s tmavým chlebem a můžete ji dozdobit kousky čerstvého jablka.

Pomazánka z čerstvého sýra s řapíkatým celerem a jablky

Kořeněná chuť řapíkatého celeru si se sladkokyselou chutí jablka skvěle rozumí. Na tomto základě stojí třeba slavný salát Waldorf a stejně dobře funguje i v pomazánce.

Svěží jarní pomazánky 2 Foto:

Potřebujete:

• 1 balení lučiny 200 g

• 200 g řapíkatého celeru

• 1 jablko

• 2 lžíce sezamového semínka

• pepř a sůl

Řapíkatý celer a jablko nakrájejte na drobné kousky, dejte do mísy a přidejte lučinu. Přisypejte dvě lžíce sezamového semínka, pepř a špetku soli a důkladně promíchejte. Nechte odležet v lednici alespoň hodinu a podávejte s pečivem.

Pomazánka z pečených paprik

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pomazánka z pečených paprik Foto:
Pomazánka z pečených paprik

Pokud chystáte občerstvení na oslavu nebo prostě jen chcete připravit něco dobrého k vínu na večer a dochází vám inspirace, zkuste letní pomazánku z pečených paprik. Je svěží, neokoukaná, zdravá a moc dobrá.

Suroviny
červené papriky 3 ks
sýr feta 100 g
olivový olej na potření paprik 1 lžička
pepř 1 špetka
sůl 1 špetka
posekaná hladkolistá petrželka 1 hrst
pár kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy
vinný ocet
Postup
1Z paprik odstraňte stopky a jádřince a každý kus rozdělte na čtyři měsíčky. Kusy papriky lehce potřete prsty olivovým olejem, dejte do zapékací mísy (slupkou nahoru) vyložené papírem na pečení a dejte grilovat do trouby vyhřáté asi na 230 °C. Grilujte (kdo nemá funkci grilu, tak jen peče) asi 15 minut – papriky vyndejte přesně ve chvíli, kdy na povrchu se objeví černé puchýřky. Ničeho se nelekejte, základem je, aby slupka papriky trochu zčernala a začala se hezky a sama odlupovat.
2Horké papriky přendejte do mísy a tu přetáhněte potravinovou fólií, aby se papriky zapařily. Nechte trochu zchladnout a nožíkem oloupejte slupku. Občas to může jít trochu špatně, zvlášť u té části, kde paprika byla spojena se stopkou, tak se obrňte trpělivostí.
3Oloupané papriky nasekejte na jemno, smíchejte s rozdroleným sýrem feta a posekanou petrželkou. Přidejte lžičku olivového oleje, zakápněte pár kapkami citronu a nakonec ještě jemně dochuťte vinným octem.
4Pomazánku nechte přes noc v lednici proležet, chutná mnohem lépe druhý den, až se chutě v chladu spojí.

Pomazánku můžete namazat na celozrnné jednohubky a nebo podávat jen tak k masu a opečené bagetce.