Vyhledávání

Kontakt

Klub Senzababča IČO:22816488
Mrštíků 95
533 53 Pardubice

724 079 223
605 128 324

senzababca@centrum.cz

Cuketa se stává stále více oblíbenou zeleninou na našem jídelníčku. Obsahuje 90% vody, vlákninu, mnoho vitaminů a stopových prvků a svým nízkokalorickým složením (20 kcal na 100 gramů) je to ideální potravina na hubnutí. Recepty z cukety však využijete nejen při redukční dietě.

Historie a pěstování cukety

Cuketa je teplomilná rostlina pocházející z Mexika a střední Ameriky. Počátky pěstování a zpracování cuket se datují do soby 7 000 let před naším letopočtem. Její pěstování je nenáročné, může se zasadit i do chudších půd, potřebuje však slunce a dostatečnou zálivku.

Zdravotní účinky cukety

Cuketa je potravinou, která je vhodná k detoxikaci a pročištění těla. Draslík, který cuketa obsahuje, pomáhá vyloučit toxiny a přebytečnou vodu z organizmu. Proto by recepty z cukety měli využívat především lidé nemocní dnou, revmatismem, cukrovkou a lidé trpící obezitou a bolestmi kloubů. Plody cukety pomáhají čistit trávící trakt, jelikož jsou bohaté na vlákninu. Také příznivě ovlivňují činnost ledvin. Cuketa má lehce projímavé účinky, je tedy vhodná pro lidi trpící zácpou.

ak cuketu připravit

Tato zelenina se dá připravit skoro na všechny způsoby, recepty z cukety proto můžete obmněňovat dle libosti a nikdy se vám "nepřejí". Lze ji smažit jako řízky, dusit, přidávat do polévek, na pizzu nebo jako přílohu k masu. Cuketa je vhodná i do guláše, můžeme ji použít jako náhražku brambor nebo z ní připravit "zelí", přidává se také do koláčů a buchet. Mladé cukety nemusíme loupat, konzumujeme je syrové, například v salátech nebo v pomazánkách. Cukety se mohou konzumovat zapečené, plněné, grilované, dají se konzervovat jako okurky, hodí se do čalamád i do marmelád. Jemně nastrouhané se používají k zahuštění omáček a polévek. Cuketa se dochucuje aromatickým kořením, například provensálským, dále tymiánem, zázvorem, bazalkou, oreganem a výborně chutná s česnekem, s kari a s cibulí. Níže naleznete inspiraci na oblíbené i méně známé recepty z cukety, které obohatí váš jídelníček.

TIP: Před přípravou cuketu zakápněte trochou olivového oleje, aby se z ní uvolnilo více vitaminu A, který je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách.

  • CUKETA NARYCHLO

Suroviny: 1 cuketa, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky mletého pepře, 1/2 lžičky mletého kmínu, lžička soli, 1 lžička Horalky

Příprava: Cuketu nakrájíme na 1/2 cm plátky. Necháme asi 1/2 hodiny odpočinout (můžeme potřít s prolisovaným česnekem se solí). Smícháme hladkou mouku, mletou papriku, mletý pepř, mletý kmín, sůl a vše promícháme. Rozpálíme olej a cuketu z obou stran obalíme v ochucené mouce oklepneme přebytečnou mouku, aby se nepřipalovala a rychle dáváme na rozpálený olej. Smažíme tak 1-2 minuty po obou stranách. Výborná příloha je tatarská omáčka a rajčatový salát.

  • PLNĚNÁ CUKETA

Suroviny: 1 cuketa, 250 g mletého vepřového masa, sůl, pepř, 3 stroužky utřeného česneku, menší cibule, koření čubrica - 1 lžička

Příprava: Mleté maso rozmícháme se všemi ingrediencemi. Cuketu podélně v jedné třetině nakrojíme a vydlabeme vnitřek. Cuketu naplníme masovou směsí, dáme na pekáč, pokapeme olejem(rostlinným), a trochu podlejeme vodou. V troubě zapékáme 30-45 minut

 

Rybízový nepečený dort  

1,5 kg červený rybíz - hodně zralý
    voda
    300 g cukr krupice dle chuti, cca 200 -

    3ks vanilkový pudink
    300 dětské piškoty nebo cukrářské,                          

Dohotovení
    šlehačka
    zakysaná smetana
    červený rybíz

Postup přípravy receptu
Vložit do kuchařky
1
Červený rybíz na cedníku propláchneme, není nutné ho obírat z větviček, takže ho okapaný můžeme přesypat rovnou do hrnce s cca 200 mililitry vody, kde ho pod poklicí krátce povaříme (5-8 minut stačí) a pak přes cedník propasírujeme šťávu do jiného hrnce, doplníme jí vodou na 1,5 litru tekutiny, ze které odebereme trochu na zamíchání vanilkových pudinků. Šťávu osladíme dle chuti, přivede k varu, zalijeme rozmíchanými pudinky a za stálého míchání provaříme dle návodu na obalu pudinků.
2
Misky, dortovou formu nebo větší mísu vytřeme olejem, aby se nám vychladlý pudinkový dezert dobře vyklápět. Střídavě plníme nádoby vrstvou piškot a vrstvou pudinku až do jeho spotřebování.
3
Rybízový pudink necháme zchladnout a dáme proležet do chladna přes noc.
4
Před podáváním dozdobíme dle chuti šlehačkou, kopečkem zakysané smetany, čerstvým rybízem...

Rybízový koláč

0,5 šálek cukr                                                                                             
3 vejce                                            
1balíček prášek do pečiva
0,5hrnek olej - méně
0,5 hrnek mléko - může být i kyselé
2 hrnek polohrubá mouka
Vajíčka utřeme s cukrem do pěny, přidáme ostatní suroviny a dobře zamícháme. Těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Navrch posypeme rybízem a drobenkou. Dáme péci.

   Rybízový koláč II.

    2    hrnek špaldová mouka
    1    hrnek třtinový cukr
    3    ks žloutek
    120    g máslo
    0,5    hrnek mléko polotučné
    0,5    ks prášek do pečiva
    3    ks bílek
    2    šálek rybíz
    moučkový cukr k podávání

Drobenka

    80    g máslo
    100  g špaldová mouka
    70    g třtinový cukr jemný
    2    ks vanilkový cukr
    1    špetka badyán

Prsty uhněťte suroviny na drobenku. Do prosáté mouky přidejte cukr a utvořte důlek, do kterého vlijte žloutky, rozpuštěné máslo a vlažné mléko. Promíchejte s práškem do pečiva.

2
Ušlehejte tuhý sníh a postupně ho zapracujte, pak těsto nechte 1 hodinu odpočinout. Troubu zahřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem.
3
Těsto pomocí stěrky namáčené do vody rozetřete na plech; je-li příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Posypejte rybízem a drobenkou a vložte do trouby.
4
Po 10 minutách snižte teplotu na 160 °C a dopečte dozlatova. Před podáváním pocukrujte.
 


 

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem

Ingredience na 4-6 porcí:

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
  • 500 ml mléka
  • 4 lžičky krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 150 g mascarpone
  • 250 g jahod
  • 1/2 hrnku borůvek
  • mátové lístky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si uvaříme vanilkový pudink tak, že do hrnce se silným dnem dáme vařit 400 ml mléka. Zbylých 100 ml smícháme v hrnečku s pudinkovým práškem.
  2. Do mléka na sporáku přisypeme krupicový cukr a ještě předtím, než se začne vařit, zašleháme mléko s pudinkovým práškem.
  3. Přivedeme za stálého míchání k varu a na mírném plameni vaříme asi dvě minuty do zhoustnutí. Odstavíme a necháme vychladnout. Občas promícháme, aby se netvořil škraloup.
  4. Jahody omyjeme, očistíme a asi třetinu jich nakrájíme na malé kousky.
  5. Do vychladlého pudinku zašleháme mascarpone a nakrájené jahody. Rozdělíme do pohárů nebo misek a dozdobíme zbylými jahodami a borůvkami. Nakonec do každé misky zapíchneme lístek máty.

Krupicové flameri s borůvkami

Ingredience na 4 porce:

Krupicové flameri s borůvkami
  • 300 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 lžíce dětské krupičky
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • 250 g plnotučného měkkého tvarohu
  • borůvky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Mléko dáme vařit do hrnečku se silnějším dnem, vsypeme oba cukry a ještě před tím, než se začne vařit, vsypeme tenkým pramínkem krupičku. Přitom stále mícháme.
  2. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi pět minut, až vznikne hustší krupicová kaše.
  3. Odstavíme a necháme zcela vychladnout. Nakonec do kaše vmícháme měkký tvaroh a rozdělíme do skleniček nebo misek. Posypeme borůvkami a podáváme.

 

Kdo říká, že sladká tečka za nedělním obědem musí být hutný dort s máslovým krémem? Vždyť takové ovoce nebo jogurt nám můžou život taky osladit.

Jahodové želé s čerstvými jahodami 

PRO 4 OSOBY Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí

* 300 g jahod + 400 g k podávání
* 250 g přírodního cukru písek
* limetková šťáva na dochucení
* 20 g práškové želatiny
* 100 ml vody
* 200 ml smetany 33% a více
* hrst lístků meduňky nebo máty
* kůra z limetky na ozdobu

1. Želatinu namočíme do 100 ml studené vody. Jahody omyjeme, rozmixujeme, pocukrujeme, ochutíme limetkovou šťávou a necháme stát. Na mírném ohni zahřejeme a rozmícháme želatinu. Horkou ji vlijeme do umixovaných jahod s cukrem.

2. Formičky vypláchneme vodou, na dno dáme želé a necháme ztuhnout. Do zbylé jahodové hmoty vmícháme ušlehanou smetanu. Jahodovou pěnou doplníme formičky a necháme v chladu ztuhnout.

3. Formičky s želé vyklopíme a podáváme s jahodami, lístky máty a limetkovou kůrou.

Kiwi sorbet se šlehačkou


* 400 g dužiny z kiwi
* 150 g cukru krupice
* 200 ml vody
* 1 lžíce citronové šťávy
* 4 lžíce ovocného likéru nebo destilátu
* 200 ml sektu
* 1 kiwi na ozdobu
* lístky meduňky nebo máty na ozdobu
* 4 koktejlové třešně na ozdobu
* 4 lžíce ušlehané šlehačky

1. Cukr s vodou svaříme na hustý sirup. Dužinu z kiwi rozmixujeme a protlačíme přes jemné síto, abychom se zbavili peciček. Ovocný protlak smícháme s cukrovým sirupem, citronovou šťávou a alkoholem. Promícháme, přelijeme do kovové misky a necháme zmrazit.

2. Zmrazenou hmotu seškrabujeme lžící nebo necháme lehce povolit a rozmixujeme. Sorbet tvarujeme pomocí zmrzlinových kleští nebo zmrzlinové lžíce do kopečků, které vkládáme do sklenic.

3. Zalijeme vychlazeným sektem a ozdobíme kouskem omytého kiwi, koktejlovou třešní, šlehačkou a lístky meduňky nebo máty.

 

TIP
Máte-li zmrzlinový strojek, použijte ho na výrobu sorbetu. Jinak musíte zmražené pyré rozmixovat, aby z něj vznikla jemná zmrzlinová hmota a daly se z něj tvořit kopečky. Obdobně můžete připravit sorbet i z jiného ovoce, likér nebo destilát můžete vynechat.

 

 

 

Jogurtový krém s borůvkami

Příprava: 15 minut

* 500 ml hustého bílého jogurtu, smetanového
* 2 lžíce medu
* 350–400 g borůvek
* 1–2 lžíce přírodního cukru
* 1 vanilkový cukr
* 4 oblíbené sušenky nebo cukrářské piškoty
* 4 lžíce ušlehané šlehačky
* lístky máty nebo květů na ozdobu

1. Sušenky vložte do mikrotenového sáčku a rozdrťte je na větší kousky. Jogurt prošlehejte s tekutým medem. Dvě třetiny borůvek rozmačkejte s oběma druhy cukru.

2. Na dno sklenic dejte část celých borůvek (pár kuliček si nechte na ozdobu), zakryjte trochou jogurtu, a vrstvěte jogurt a pomačkané borůvky a kousky sušenek. Zakončete jogurtem, povrch ozdobte kopečkem ušlehané smetany a přelijte šťávou z pomačkaných borůvek.

3. Dozdobte celými kuličkami, popřípadě jedlými květy nebo lístky máty.

 

TIP
Použijete-li mražené borůvky, podlijte je trochou vody nebo vína, posypte cukrem a chvíli povařte doměkka. Sušenky můžete vynechat a poháry ozdobit hoblinkami bílé nebo hořké čokolády, kakaem, oříšky apod.

 

Mrkvová pomazánka s ořechy a sušeným ovocem

Svěží nasládlá mrkev se skvěle snoubí s křupavými ořechy a výraznými chutěmi sušeného ovoce.

Svěží jarní pomazánky 3 Foto:

Potřebujete:

• 2 balení lučiny 100 g

• 1 středně velká mrkev

• hrst ořechů

• hrst sušeného ovoce podle vaší chuti (švestky, fíky, brusinky apod.)

• 6 lístků meduňky

• 1 polévková lžíce jablečného džusu nebo moštu

• 1 jablko na ozdobení

Nastrouhejte očištěnou mrkev, najemno nasekejte ořechy, sušené ovoce a meduňku. To vše dejte do větší mísy a zalijte lžící jablečného džusu. Přidejte lučinu a důkladně promíchejte. Pomazánku podávejte s tmavým chlebem a můžete ji dozdobit kousky čerstvého jablka.

Pomazánka z čerstvého sýra s řapíkatým celerem a jablky

Kořeněná chuť řapíkatého celeru si se sladkokyselou chutí jablka skvěle rozumí. Na tomto základě stojí třeba slavný salát Waldorf a stejně dobře funguje i v pomazánce.

Svěží jarní pomazánky 2 Foto:

Potřebujete:

• 1 balení lučiny 200 g

• 200 g řapíkatého celeru

• 1 jablko

• 2 lžíce sezamového semínka

• pepř a sůl

Řapíkatý celer a jablko nakrájejte na drobné kousky, dejte do mísy a přidejte lučinu. Přisypejte dvě lžíce sezamového semínka, pepř a špetku soli a důkladně promíchejte. Nechte odležet v lednici alespoň hodinu a podávejte s pečivem.

Pomazánka z pečených paprik

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pomazánka z pečených paprik Foto:
Pomazánka z pečených paprik

Pokud chystáte občerstvení na oslavu nebo prostě jen chcete připravit něco dobrého k vínu na večer a dochází vám inspirace, zkuste letní pomazánku z pečených paprik. Je svěží, neokoukaná, zdravá a moc dobrá.

Suroviny
červené papriky 3 ks
sýr feta 100 g
olivový olej na potření paprik 1 lžička
pepř 1 špetka
sůl 1 špetka
posekaná hladkolistá petrželka 1 hrst
pár kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy
vinný ocet
Postup
1Z paprik odstraňte stopky a jádřince a každý kus rozdělte na čtyři měsíčky. Kusy papriky lehce potřete prsty olivovým olejem, dejte do zapékací mísy (slupkou nahoru) vyložené papírem na pečení a dejte grilovat do trouby vyhřáté asi na 230 °C. Grilujte (kdo nemá funkci grilu, tak jen peče) asi 15 minut – papriky vyndejte přesně ve chvíli, kdy na povrchu se objeví černé puchýřky. Ničeho se nelekejte, základem je, aby slupka papriky trochu zčernala a začala se hezky a sama odlupovat.
2Horké papriky přendejte do mísy a tu přetáhněte potravinovou fólií, aby se papriky zapařily. Nechte trochu zchladnout a nožíkem oloupejte slupku. Občas to může jít trochu špatně, zvlášť u té části, kde paprika byla spojena se stopkou, tak se obrňte trpělivostí.
3Oloupané papriky nasekejte na jemno, smíchejte s rozdroleným sýrem feta a posekanou petrželkou. Přidejte lžičku olivového oleje, zakápněte pár kapkami citronu a nakonec ještě jemně dochuťte vinným octem.
4Pomazánku nechte přes noc v lednici proležet, chutná mnohem lépe druhý den, až se chutě v chladu spojí.

Pomazánku můžete namazat na celozrnné jednohubky a nebo podávat jen tak k masu a opečené bagetce.