Kleftiko
Ingredience
- olivový olej: 3 lžíce
- cibule : 1 ks
- citronová šťáva: 1 lžíce
- nasekané čerstvé oregano dle chuti
- bílé suché víno: 50 ml
- sůl a pepř dle chuti
- větší brambory: 2 ks
- česnek: 2 stroužky
- bobkový list : 2 ks
- sýr feta: 50 g
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Kleftiko – recept
Začněte nejprve tím, že si připravíte marinádu z citronové šťávy, olivového oleje (1 lžíce), suchého bílého vína, nasekaného oregana, soli a mletého pepře. Směsí pak přelijte plátky masa umístěné v misce, překryjte fólií a nechte marinovat ideálně přes noc. Postačí však i dvě až tři hodiny. Dále si oloupejte brambory, omyjte je a naplátkujte. Ty pak ochuťte v míse solí, zbylým oreganem a zakápněte i olejem. K ruce si nyní vezměte dva pláty pečícího papíru a doprostřed každého z nich navrstvěte několik plátků ochucených brambor. Na ty pak položte plátek marinovaného masa, posypte nasekaným česnekem, cibulí, přidejte pár kostiček sýru feta, bobkový list a pečlivě suroviny zabalte do balíčku. Pokrm pečte v předehřáté troubě zhruba dvě hodiny při teplotě 160 stupňů Celsia. Podávejte horké. Přejeme vám dobrou chuť.
Quesadillas
Ingredience
- kuřecí maso: 150 g
- slanina: 60 g
- sýr čedar: 100 g
- cibule: 2 ks
- rajče: 1 ks
- sůl
- mletý pepř
- zakysaná smetana
- tymián
- olivový olej
- koriandr
- chilli
- pažitka
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Quesadillas – recept
Na kostičky nakrájíme kuřecí maso a slaninu, 1 cibuli nakrájíme nahrubo, sýr nastrouháme. Slaninu dáme do rozehřáté pánve a osmahneme, jakmile pustí trochu tuku, přidáme osmažit i cibuli.
Mezitím připravíme salsu: 1 cibuli a rajče nakrájíme najemno, smícháme se solí, pepřem, tymiánem, chilli a koriandrem. Plech potřeme olivovým olejem a rozprostřeme tortilly, na které natřeme salsu. Na pánvi, kde zůstalo dost tuku ze slaniny, začneme smažit kuřecí maso, které jsme osolili a opepřili. Na tortilly se salsou rozprostřeme slaninu s cibulí a opečené kuřecí maso. Posypeme sýrem a tortilly překlopíme.
Povrch tortill potřeme olivovým olejem a pečeme v rozehřáté troubě při 160 °C asi 15 minut. V misce rozmícháme zakysanou smetanu s pažitkou a podáváme ke quesadillas.
Tuňákový salát s těstovinami
Ingredience
- těstoviny (dle vlastního výběru): 200 g
- vejce: 2 ks
- rucola: 1 hrst
- salát polníček: 1 hrst
- cherry rajčata: 4 ks
- paprika : 1 ks
- okurek: 1 ks
- červená cibule: 1 ks
- zakysaná smetana: 100 g
- citronová šťáva
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Tuňákový salát s těstovinami - recept
Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente. Vejce uvaříme natvrdo. Pokud chceme, aby byl tuňákový salát bohatší na bílkoviny, můžeme použít luštěninové těstoviny. Zeleninu umyjeme. Papriku, okurek a rajčata nakrájíme na menší kousky a červenou cibuli na tenké plátky. Uvařené těstoviny zakápneme lžící olivového oleje a smícháme se zeleninou. Přidáme tuňáka, zakysanou smetanu, sůl, pepř a kapku citronové šťávy. Tuňakový salát s těstovinami důkladně promícháme. Nakonec přidáme nakrájené vejce, čerstvou bazalku a podle chuti sůl.
10 věcí, o které se šťastní lidé nestarají
Jednoduše BUĎTE ŠŤASTNÍ!
1. VĚK
Věk je jenom číslo. A to šťastní lidé vědí. Číslo nemůže definovat,
kdo nebo co jste, ani to, co děláte. Proč se tím tedy zabývat?
2. CO SI MYSLÍ NEBO ŘÍKAJÍ OSTATNÍ
To je jeden z největších blokátorů osobního štěstí. Dokážete si představit, že byste nikoho nesoudili
a stejně tak si soudy a názory ostatních lidí nebrali k srdci? Je to těžké a chce to jistou dávku praxe,
ale s tímto přístupem dosáhnete klidu. Nakonec nejvíc záleží na tom, co si o sobě myslíte vy sami.
3. PRÁCE
Ať už děláte cokoliv, vaše práce vás nedefinuje. Každý se nějak živil nebo živí. Na čem však skutečně záleží, je váš talent,
koníčky a náhled na život. To je to, co se počítá, a nezáleží na tom, zda ještě pracujete nebo už jste v důchodu.
4. STRACH
Šťastní lidé vědí, že strach není reálný. Nervozita a úzkost, která doprovází to,
když vystoupíte z komfortní zóny, je zbytečná. Není důvod držet se v životě zpátky
jen proto, že se bojíte. Strach by vám nikdy neměl zabránit dělat to, co opravdu chcete.
5. HROZNÝ STAV SVĚTA KOLEM NÁS
Válka, pandemie, hlad, energetická krize, inflace, globální oteplování, vyhynutí některých
živočišných druhů... kolem se děje spousta věcí, které nedokážete ovlivnit. Důležité je
nenechat se převálcovat špatnými zprávami a udržet si pozitivní přístup k životu.
Soustřeďte se na malé krůčky a třeba se vám podaří udělat ze světa lepší místo.
6. TOXIČTÍ LIDÉ
To, s kým se stýkáte a s kým mluvíte, má na vás hluboký dopad.
Někteří lidé dokážou stahovat dolů všechny ve svém okolí.
Pokud jim není pomoci a zbytečně vám otravují život, musíte
je prostě odříznout. Jedině tak si dokážete vytvořit a udržet
šťastné prostředí.
7. MINULOST NEBO BUDOUCNOST
Minulost už neexistuje a budoucnost tu ještě není. Pokud vám
má být minulost prospěšná, poučte se ze svých chyb a nechte ji jít.
Nesvazujte svůj život ani zbytečným očekáváním toho, co teprve
nastane. Jedině tak si můžete užívat současnost plnými doušky.
8. OČEKÁVÁNÍ NĚČEHO NA OPLÁTKU
Nedělejte něco jen proto, že čekáte, že se vám to vrátí.
Dělejte to prostě proto, že vás to baví. Jedině tak budete šířit
pozitivitu i na ostatní a vyhnete se zbytečnému zklamání.
9. STÍŽNOSTI
Stěžování si je výsledkem nešťastného života. Občas prostě věci nejdou
podle vašich představ. I to je život a šťastní lidé to vědí. Proto se snaží
uchovat si pozitivní nastavení mysli, být šťastní s tím, co mají, a postupně
najít řešení každého problému.
10. PŘIZPŮSOBENÍ SE SPOLEČENSKÝM STANDARDŮM
Okolní svět vás každý den bombarduje očekáváním. To může být velmi únavné.
Nežijete proto, abyste naplnili očekávání ostatních lidí. Není tedy důvod se
podle nich chovat. Zbytečně by vám to jen kradlo čas. Nedělejte věci, na kterých
vám nezáleží. Soustřeďte se na otázku, co učiní váš život šťastným,
a odpovědí se nechte vést.
Připravili jsme pro vás seznam deseti věcí, o které se šťastní lidé
prostě nestarají. Třeba v nich najdete inspiraci
a kus svého vlastnho štěstí.
Chcete si letošní Vánoce udělat radost z vlastnoručně vyrobených ozdob a dekorací? Máme pro Vás pár nápadů.
Vánoční jídla netradičně
Vánoční pudink
Ingredience: 300 g sušeného ovoce (rozinky, brusinky), 25 g kandované citronové kůry, 1 malé jablko nahrubo nastrouhané a povařené, kůra z 1 pomeranče, ½ pomeranče, ½ citronu, 4 lžíce brandy + na polití, 50 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, lžička skořice, špetka mletého hřebíčku, koriandru, zázvoru, muškátového ořechu a nového koření, 100 g hovězího loje nebo másla, 110 g hnědého cukru, 100 g strouhanky, 25 g sekaných mandlí, 2 vejce.
Postup: smícháme si sušené ovoce, koření, kůry, jablko, citron a pomeranč nakrájený na malé kostičky a vše zalijeme brandy. Necháme přes noc marinovat. Pak smícháme mouku, kypřicí prášek, koření, přidáme tuk, cukr, mandle, strouhanku a nakonec vmícháme marinované ovoce. Přidáme vejce a řádně vše promícháme. Formu vymažeme a vložíme směs, kterou překryjeme pečicím papírem. Pudink vaříme buď v páře asi sedm až osm hodin, nebo v tlakovém hrnci dvě a půl hodiny. Po uvaření můžeme tento pudink skladovat na chladném a suchém místě skoro měsíc.
Hrášková polévka s uzeným lososem
Suroviny
Na másle opékejte pórek s česnekem asi 5 minut, až změknou. Zalijte vývarem a sherry, přiveďte k varu a vařte 10 minut.Pak přisypte prolitý mražený hrášek, přilijte smetanu a vařte 3 minuty. Vypněte, přidejte mátu a rozmixujte dohladka. Do krémové polévky dejte povařený hrášek na dokončení, podle chuti osolte a opepřete a dotáhněte chuť sherry octem.Rozdělte do talířů či misek a ozdobte nakrájenými plátky uzeného
Kapr s bramborovými pusinkami a vinnou omáčkou
Suroviny
Brambory na pusinky uvařte ve slupce, nechte je okapat a oloupejte. Troubu předehřejte na 200°C. Ještě teplé brambory rozšťouchejte. Osolte, opepřete a ochuťte strouhaným muškátovým oříškem. Přidejte máslo a vyšlehejte dohladka. Pak kaši sejměte ze sporáku a zapracujte do ní vejce a žloutky. Směs dejte do sáčku se špičkou ve tvaru hvězdičky a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte pusinky. Pečte je asi 15 minut dozlatova.
Kapra osolte, posypte tymiánem a na směsi rozehřátého másla s olejem ho opékejte na pánvi spolu s celým stroužkem česneku na ovonění. Už opečené porce ryby uchovejte horké (např. zakryté v teplé troubě).
Na omáčku svařte víno s octem a šalotkou na třetinu. Opepřete a sceďte. V misce prošlehejte žloutky a pramínkem do nich zašlehejte horkou octovou tekutinu. Přidejte tymián a míchejte nad horkou vodní lázní do zhoustnutí. Zašlehejte rozpuštěné máslo a podávejte s kaprem a bramborovými pusinkami, doplněné citronem a ozdobené rukolou.
NĚCO NAVÍC
Vinnou omáčku můžete místo tymiánu ochutit 1 lžící čerstvého estragonu a získáte tak klasickou béarnskou. Bramborové pusinky nastříkejte na plech klidně hodinu předem a pak je vložte do trouby ve stejné chvíli, kdy jdete opékat kapra.
Domácí šulánky z dýňovo-bramborového těsta
Suroviny
- dýně hokaido 300 g
- brambory (varný typ C) 200 g
- vejce 1 ks
- hrubá mouka 150 g + dle potřeby
- sůl
-
Postup
- S dostatečným předstihem uvařte brambory ve slupce a nechte je vychladnout.
- Dýni omyjte, vydlabejte z ní semínka a nakrájejte na menší podobně velké kousky. Dejte péct do trouby na 180 °C, dokud nezměkne.
- Po upečení dýni rozmačkejte vidličkou. Vařené vychladlé brambory oloupejte a nadrobno nastrouhejte do mísy k dýni. Osolte, přidejte vejce a mouku.
- Rychle vypracujte těsto, aby se příliš nelepilo a neřídlo. Podle potřeby přidávejte hrubou mouku. Z těsta vytvarujte váleček a z něho krájejte cca 4cm dílky, ze kterých vytvarujte šišky.
- V hrnci nechte vařit osolenou vodu a jakmile vře, přidejte do ní šišky (postupně, ne všechny najednou, ať mají prostor) a promíchejte, aby se nelepily. Když jsou hotové, vyplavou na povrch. Pak je sbírejte sítkem. Trvá to jen pár minut, tak neodbíhejte.
TIP: Než začnete vařit více šišek, zkuste jednu na zkoušku. Nerozvařila se, je to v pořádku. Pokud se šiška rozvařila, přidejte do těsta další mouku.
-
Podzimní salát s kapustou, kaki a granátovým jablkem
-
Suroviny (2 porce)
Zálivka:
- olej 2 lžíce
- hořčice 1 lžíce
- javorový sirup 1 lžíce
- špetka soli a pepře
-
Postup
- Kapustu nakrájejte na tenké plátky a velmi krátce povařte ve vodě, jen aby se spařila.
- Červené zelí nakrájejte také na malé nudličky.
- Přidejte kaki na půlměsíce, zrníčka granátového jablka a pinie.
- Než se uvaří vajíčko naměkko připravte si zálivku.
- Do oleje přimíchejte lžíci hořčice a javorového sirupu.
- Přidejte špetku soli a pepře.
- Zeleninu smíchejte dohromady a přidejte kaki, pinie a granátové jablko.
- Nakonec vše zalijte připravenou zálivkou. Podávejte s vejcem naměkko.
-
-
-
Lehké dobroty na srpen
Čínský salát
Ingredience
- trochu soli (podle chuti)
- 1/3 svazku jarní cibulky
- 1/2 - 3/4 menší hlávky zelí
- 3 mrkve (větší)
- 1/2 balení mandlí (mandlové třísky)
- 2 čínské instantní nudlové polévky (hovězí příchuť)
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce octa
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- 2 lžíce sezamových semínek
- asi 3/4 dl olivového oleje
Pracovní postup:
V míse rozlámeme nudle z čínské hovězí polévky (lepší je "orientální" příchuť, ale na tu jsem v ČR ještě nenarazila. O to víc se pak musí „orientálně“ dochutit). Přiložené pytlíčky s dochucovadlem schováme na zálivku. Potom nakrájíme zelí na velmi jemné nudličky. Najemno nakrájíme i jarní cibulku (hlavně zelenou část) a nastrouháme na hrubém struhadle mrkev. Do hrnku vysypejte oba pytlíčky z polévky a smíchejte s: 0,5dcl oliv. oleje, 1 lžíce octa 3 lžíce sojové omáčky 2 lžíce worchestrové omáčky 1 lžíce moučk. cukru troška soli Mezitím na pánvi lehce osmahneme mandle spolu se sesamovými semínky (pozor! Ať je nespálíte, trvá to jenom chviličku a semínka doporučuji přidat až později, spálí se, než by se opekly mandle!). Poté omáčku a mandle nalejeme na salát a dobře promícháme. HOTOVO! Pokud se Vám zdá salát "suchší", přidejte trochu olivového oleje, pokud je málo zálivky, tak já od oka přidávám sojovku nebo worchester nebo cukr nebo ocet…podle toho, jak vám to chutná. Většinou se to odvíjí od velikosti zelné hlávky :-)….zálivka by měla být na chuť malinko kyselá a pikantní!!!! Tento recept mám z Chicaga, dělám ho léta k různým příležitostem a vždycky úspěch.
Skvělý těstovinový salát s kuřecím masem
Pracovní postup:
- Menší formu na terinu, o objemu jeden litr, vyložte potravinářskou fólií nebo alobalem. Jogurt smíchejte se dvěma lžícemi medu, pak přidejte dotuha ušlehanou smetanu a kůru nastrouhanou z jednoho citronu.
- Meruňky buď pouze promíchejte nebo lehce svařte se zbývajícím medem a lžící rumu.
- Esíčka rozdrobte a začněte vrstvit: na dno formy dejte třetinu jogurtové směsi, na ni část rozdrobených esíček, část meruněk, druhou třetinu jogurtu, esíčka, meruňky a zbývající jogurtovou směs.
- Dejte mrazit na minimálně čtyři hodiny, nejlépe přes noc. Obraťte a po patnácti minutách nakrájejte na kousky. Podávejte ozdobené meruňkami.
S přibývajícím věkem se mění potřeby těla. Metabolismus se zpomaluje, přicházejí nemoci, které nám spočítají případné hříchy našeho životního stylu.
I ti, kteří žijí poměrně zdravě, potřebují ve vyšším věku přehodnotit svůj jídelníček. Příjem energie se lehce snižuje. Potřeba tekutin zůstává stejná, ale snižuje se pocit žízně (pokud nejde o onemocnění diabetem II. stupně). Neměli bychom snižovat množství bílkovin, u některých nemocí se dokonce potřebné množství bílkovin zvyšuje. Minerálů, vlákniny a vitamínů potřebujeme stále stejné množství. Co senioři potřebují méně, jsou tuky, zvláště živočišné.Ve vyšším věku se zhoršuje vnímání chuti, čich a zrak. Také stav zubů, jejich ztráta nebo nevyhovující zubní náhrada komplikují stravování. Starší lidé mívají problémy s polykáním, přidávají se trávicí potíže a problémy s vylučováním. To vše přispívá k duševní nepohodě. Ne vše lze vyřešit stravou, ale něco ano. Vybíráme potraviny lehce stravitelné, nenadýmavé. Obecně lze říci, že seniorům prospívá totéž, co malým dětem.
Pórková polévka s česnekem

Zeleninové polévky jsou většinou nenáročné na přípravu a suroviny, ale přitom si na nich skvěle pochutnáme. Pórková polévka vyniká svou nezaměnitelnou lahodnou chutí. Výhodou je, že pórek si můžeme kdykoliv koupit čerstvý. Plným talířem této polévky určitě potěšíme rodinu a ocení ji i děti. Pokud použijeme mladý a čerstvě sklizený pórek, bude výsledek ještě lepší.
Suroviny 5 porcí
Postup přípravy
Červen, to jsou jahody.
Sezóna jahod je tu. Ať už si je natrháte na zahrádce, nebo koupíte na trhu, v kuchyni z nich vytvoříte skvělé dezerty pro horké letní dny. Jahody jsou navíc bohaté na vitamin C..jpg)
Nepečený jahodový dort
Potřebujete: 500 g jahod, 3 balíčky dětských piškotů, 3 kelímky zakysané smetany, 3 lžíce cukru, červená želatina (např. Dr. Oetker), máslo na vymazání formy a kokos na vysypání formy
Postup: Ve velké míse smíchejte piškoty, zakysané smetany a cukr. Nechte chvilku odležet, piškoty krásně změknou. Mezitím si vymažte formu (nejlépe kruhovou o průměru cca 26 cm) máslem a vysypte kokosovou moučkou. Piškoty namačkejte do formy a navrh naskládejte podélně rozkrájené jahody. Podle návodu si připravte želatinu (červenou) a nalijte na ovoce. Takto připravený dort přikryjeme potravinovou fólii a dáme vychladit. Je ideální pro horké letní dny.
Studená jahodová polévka
Potřebujete: 300 g jahod, 350 ml smetanového jogurtu, 150 ml mléka, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce medu, čokoláda nebo plátky mandlí na posypání
Postup: Jahody očistěte a rozmixujte. Smíchejte s jogurtem, mlékem, cukrem, medem. Dejte do lednice vychladit. Poté rozdělte do misek a posypejte strouhanou čokoládou nebo mandlemi. Do polévky můžete přidat i rozpůlené jahody.
Jahodový sorbet
Potřebujete: 500 g jahod, 1 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce cukru, 150 ml červeného vína, jahody na ozdobeníPostup: Jahody omyjte a rozmixujte. Přidejte citronovou šťávu, cukr a promíchejte. Vzniklou směs dejte zmrazit nejméně na 3 hodiny. Víno nalijte do nádobky na ledové kostky a také zamražte. Protlak a ledové kostky z vína rozmixujte na ledový sníh. Sorbet podávejte ve skleničkách s vysokou stopkou. Ozdobte jahodami a lístkem máty.
Tip: Místo červeného vína můžete použít sekt, který nalijete do zmrzlé směsi.
Pannacotta s jahodami
Potřebujete: 0,5 l smetany, 0,2 l mléka, 3 plátky želatiny, 40 g cukru, 16 jahod
Postup: Plátky želatiny nechte rozmočit v trošce vlažné vody. Mléko s polovinou cukru vařte na mírném ohni, potom přidejte smetanu, a jakmile přejde varem, odsuňte hrnec z plotny a vmíchejte do smetany rozmočenou želatinu. Jahody rozmixujte, několik nechte na ozdobu. Přidejte zbytek cukru a nechte jahodovou omáčku přejít varem. Potom na dno skleniček nalijte jahodovou omáčku a nechte ji vychladnout. Pak nalijte teplou uvařenou smetanu a opět nechte vychladnout. Nakonec dolijte opět jahodovou omáčkou. Několik hodin nechte v chladu ztuhnout. Ozdobte jahodami.
Jahody s jogurtem
Potřebujete: 250 g jahod, 250 ml bílého jogurtu, 2 lžíce vanilkového cukru, cukrářské piškoty, bílá čokoláda
Postup: Jogurt, vanilkový cukr smíchejte v míse. Piškoty rozdělte do mističek, pokryjte vzniklým krémem a ozdobte jahodami. Navrh můžete nastrouhat bílou čokoládu.
U třešní jde o samé klady. Regulují trávení, tělo zabavují jedů, v ústech působí protizánětlivě, podoprují zdravý vývoj kůže a pomáhají při hubnutí. Zkuste si z nich
udělat zmrzlinu nebo džem.
Třešňová zrmzlina
Potřebujete: 300 g třešní, 300 g kvalitního bílého jogurtu, 200 ml smetany na šlehání a lžičku citrónové šťávy, med
Svěží varianta
Zkuste i svěží variantu! Třešně rozmixujte, dochuťte cukrem a vodou a nechte zmrazit ve speciální formě na zmrzliny, nebo ve formách na led, do kterých zapíchněte kus dřívka.
Postup: Třešně opláchněte a vypeckujte. Polovinu nakrájejte na malé kousky, druhou rozšlehehejte mixérem a následně vše smíchejte s jogurtem. Podle chuti případně doslaďte medem. Poté si našlehejte smetanu a vmíchejte ji do třešňového mixu. Zmrzlina je nyní hotová, doporučujeme ji nechat přes noc v mrazáku.
Třešňový závin
Potřebujete: listové těsto, strouhanka, máslo, 1 kg třešní, cukr, mandlePostup: Rozválené těsto lehce posypte opraženou strouhankou a pak na něj naklaďte vypeckované omyté třešně prosypané cukrem. Závin opatrně stočtě a na povrchu ho potřete máslem a posypte nasekanými mandlemi. Pečte dozlatova zhruba 40 minut při teplotě 180°C.
Třešňový džem
Potřebujete: 1 kg třešní, 30 dkg cukr krystal, šťáva z jednoho citronu, 1 balení směsi na želírování (například Pektogel, Dr.Oetker Gelfix)Postup: V hrnci povaříme omyté a nasekané třešně s cukrem, přidáme želírovací směs a šťávu z citrónu. Když směs začne tuhnout, můžete ji nalít do připravených sklenic. Sklenice uzavřete vysterilizovanými víčky (vyvařenými v horké vodě) a nechte stát dnem vzhůru zhruba 10 minut.
Třešňové knedlíky z tvarohového těsta
Potřebujete: sůl, cukr, máslo, vejce, 40 g měkkého tvarohu, 170 g hrubé mouky, deci mléka, 500 g třešníPostup: Utřete máslo se petkou soli, přidejte vejce, mouku, mléko a vypracujte těsto. Těsto poté vyválejte na zhruba centimetrový plát, který nakrájejte an čtverečky. Do každého pak zabalte zhruba 3-5 vypeckovaných třešní a vytvořte knedlík. Vařte v osolené vodě zhruba 8 minut. Podávejte zalité máslem a posypané cukrem a nastrouhaným tvarohem (popřípadě kakaem, skořicí atd.).

Jidášky jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjaty. Jejich stočený tvar symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil po zradě Ježíše. Smotat ho můžete do různých podob, velmi dekorativně vypadají třeba šneci nebo bochánky s vejcem uprostřed. Jidáše se tradičně pečou na Zelený čtvrtek, protože se věřilo, že kdo je sní za svítání, bude se celý rok těšit pevnému zdraví.Velikonoční jidášky s medem
Těsto:
Postup
Velikonoční mrkvový dort
Korpus:
Poleva:
Zdobení:
Postup
Skvělá vaječná tlačenka
Skvělá vaječná tlačenka
Suroviny
Postup