Vyhledávání

Kontakt

Klub Senzababča IČO:22816488
Mrštíků 95
533 53 Pardubice

724 079 223
605 128 324

senzababca@centrum.cz

Horký začátek června a nadcházející letní sezóna si říkají nejen o odlehčený šatník, ale také o lehké menu plné čerstvé zeleniny a kvalitních surovin z našich luhů a hájů. Nechte se inspirovat recepty na pokrmy, které zasytí, ale zbytečně nezatíží.

Pstruh s vídeňským bramborovým salátem

Což takhle dát si pečeného pstruha, jednu ze středně tučných ryb, která se prohání i našimi vodami? Má velmi jemné, chutné libové maso s jemným lístkováním a s vídeňským bramborovým salátem tvoří dvojku, kterou si zamilujete. Vídeňský bramborový salát je navíc velmi lehký a jeho nakyslá chuť k rybě skvěle pasuje.

Ingredience:

  Rozpis na 2 porce:
2 ks celí vykuchaní pstruzi
1 ks stroužek česneku
1 ks červená cibule
1 ks citron
2 hrsti hladkolisté petržele
1 hrst čerstvé nasekané pažitky
300 g brambor
100 ml zeleninového vývaru
1 lžíce vinného octa
  čerstvě mletý pepř
  olivový olej
  sůl

Postup:


  1. Vykuchané pstruhy naplňte posekanou petrželí smíchanou s prolisovaným česnekem a lžící olivového oleje. Zakápněte je citronem a osolte je. Dejte péct na 200 °C na 15 minut.
  2. Očištěné brambory uvařte ve slupce a nakrájejte na kolečka.
  3. Cibuli nakrájejte na kolečka a smíchejte s vinným octem. Vmíchejte do brambor, přidejte vývar a pažitku.
  4. Salát podávejte s rybou, kterou si podle chuti pokapete citronem.
 

Mrkvový krémrkvový krém chutná malým, stejně tak i dospělým a je hotový dřív, než bys řekl mrkvička! Stačí doma najít pár mrkví, cibuli a bramboru a za pár minut máte vydatnou a velmi zdravou polévku, která zahřeje a zasytí.


Ingredience:
  Rozpis na 4 porce:
600 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany ke šlehání
1 hrst petrželové natě
4 ks mrkve
1 ks malá brambora
1 ks malá petržel
1 ks malá cibule
1/2 ks stroužku česneku
  čerstvě mletý pepř
  slunečnicový olej
  sůl

Postup:
  1. Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět cibuli.
  2. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, bramboru a petržel, chvíli restujte a přihoďte orestovaný česnek.
  3. Zalijte vývarem a zhruba 15 minut vařte. Přilijte smetanu.
  4. Vše dobře rozmixujte a ochuťte solí a pepřem. Podávejte s nasekanou petrželovou natí.
Doporučení:

Zelenina je nejzdravější v syrovém stavu, u mrkve to však naštěstí tak úplně neplatí. Karotenoidy a lykopeny, přírodní antioxidanty, které se při vaření mrkve uvolňují, může tělo v této podobě přijímat mnohem efektivněji. Vařením se neztratí ani velké množství vlákniny, vitamínů a jiných užitečných látek, z nichž jsou nejdůležitější právě betakaroteny.

Hrnkový jahodový koláč s bílou čokoládou

Jahody jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. A nejlahodnější jsou v období sklizně. Vyrazte proto pro pár hrnků tohoto nízkokalorického ovoce plného vitamínů a minerálních látek a pusťte se do přípravy jahodového koláče s bílou čokoládou podle tohoto vyzkoušeného receptu.
Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky
2 hrnky jahod
1/2 hrnku cukru krupice
1/4 hrnku oleje
1 sáček prášek do pečiva
1 sáček vanilkový cukr
150 ml bílého jogurtu
100 g bílé čokolády
2 ks vejce
  máslo na vytření pekáče
  mouka na vysypání pekáče

Postup:
  1. Dohladka promíchejte jogurt, cukr, vanilkový cukr a vajíčka.
  2. Do směsi přidejte mouku, olej a prášek do pečiva a pořádně promíchejte.
  3. Přidejte na malé kousky posekanou bílou čokoládu.
  4. Těsto vlijte na pekáč vymazaný máslem a vysypaný moukou a naskládejte na něj pokrájené jahody.
  5. Pečte v troubě na 180 °C zhruba 35 minut.

 

Lehká a jemná chuť bezových květů, se nejen perfektně hodí pro letní období, ale také příjemně osvěží.

Voňavý sirup z bezinkových květů

Suroviny

    • 3ks citron 3–4ks, ideálně v biokvalitě nebo přepečlivě omytý
    • 80g kyselina citronová
    • 40ks bezové květy
    • 2kg cukr krupice 1,5–2kg (může být krystalový)

Postup přípravy receptu

1 Květy bezu opatrně opláchněte studenou vodou tak, abyste z nich neomyli všechen pyl – to on určí kvalitu sirupu a předá mu své léčivé poselství! Dvaapůl až tři litry vody nechte přejít varem. Vsypte kyselinu citronovou a poté nechte vychladnout.
2 Květy a na kolečka pokrájený dobře omytý citron (nejlépe v biokvalitě) přelijte v míse zcela vychladlou vodou s kyselinou citronovou, překryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin louhovat.
3 Po této době výluh přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou do nerezového hrnce. Vsypte cukr (mělo by ho být tolik, kolik je tekutiny – 1 l tekutiny = 1 kg cukru). Za občasného míchání zahřejte, až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky.
4 Horkou tekutinu okamžitě vlijte do předem připravených vysterilizovaných sklenic či láhví, uzavřete víkem a dnem vzhůru nechte vychladnout. Pak láhev otočte a uskladněte nejlépe na tmavším a chladnějším místě. Neotevřený vydrží sirup až 365 dní, po otevření skladujte v ledničce maximálně týden.
 

Zapékané brambory se zeleninou

 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1kg brambory
    • 1špetka sůl
    • 2ks pórek
    • 4ks mrkev
    • 1lžíce olivový olej
    • 160g eidam sýr
    • 1ks zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

Brambory ve slupce dáme vařit do velkého hrnce s kmínem a solí. Pórky očistíme a nakrájíme na menší válečky. Brambory necháme zchladnout a oloupeme je. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kolečka. Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Mrkev a pórek oblanšírujeme ve vroucí osolené vodě asi 2-3 minuty. Vyjmeme necháme okapat. Troubu předehřejeme na 200 °C. Do vymazané zapékací misky narovnáme brambory, mrkev a pórek. Připravíme směs na zalití. Smícháme kysanou smetanu, mléko a sůl. Pokrm zalijeme a necháme zapéct do zlatova asi 20 minut. Hotový pokrm podáváme se zeleninovým salátem z míchané zeleniny, z krouhaného zelí či hlávkového salátu.


Pórek

Pomáhá se zácpou, s nadýmáním i průjmy, čistí žaludek i střeva od bakterií a kvasinek. Příznivě působí při žilních onemocněních, snižuje hladinu cholesterolu a skvěle chutná nejen v polévce. Potřebujete znát další důvody, proč dát pórku v jídelníčku pevné místo?

Ačkoliv se jedná o typicky podzimní rostlinu, k dostání je dnes prakticky po celý rok. Pór, lidově pórek, je cibulová zelenina s typickým aromatem, jež mu dodávají éterické oleje s obsahem síry. Ke štiplavosti blízké příbuzné cibule má však i přes svou ostrou kořenitost poměrně daleko. Blíží se jí ale svými léčebnými účinky, pro něž byl chován v úctě již starověkými Řeky a Římany. Do světa se rozšířil právě z jižní Evropy a u nás zdomácněl natolik, že se pěstuje ve volné půdě i ve sklenících.

Ochrana před bakteriemi a plísněmi
Přírodní zbraň proti bakteriím a plísním – i tak lze charakterizovat pór, který je skutečnou studnicí velice cenných živin. Jednou z nich je allicin, silice bojující proti bakteriím v žaludku a ve střevech, které mají na svědomí nadýmání, průjmy a střevní koliky. Allicin se přes ledviny vylučuje i do močového měchýře, kde působí antibakteriálně, a může tak ulevit ženám trpícím na časté záněty. Pór prospívá také pacientům s dnou a revmatem, a to pro své močopudné vlastnosti.

 
Ideální potravina (nejen) pro seniory

  • Curry rizoto s kuřecím masem a rajčátky

    • 0,50 hrnek rýže
    • 1ks kuřecí prsa
    • kari
    • provensálské koření
    • bazalka
    • 1ks rajče
    • ementál
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

1Dáme si vařit rýži s curry kořením, bazalkou a provensálským, nezapomeneme osolit. Vaříme cca 15 minut. Nakrájíme si kuřecí maso, stačí půl prsa na jednu porci, záleží na Vás. Osolíme, opepříme a lehce okořeníme provensálským kořením. Vložíme na rozpálenou pánev s olivovým olejem.
 
2Vedle si nakrájíme pokud možno na kostičky menší rajče, posypeme trochou bazalky, až bude maso dostatečně hotové, přidáme na chvíli nakrájené rajče a restujeme. Když už bude rýže hotová, přidáme směs kuřete a rajčete a pořádně promícháme. Můžeme tam hodit i nakrájený ementál nebo jiný sýr dle libosti. Pak už jen naaranžujeme a posypeme sýrem.
 

Quesadillas II.

    • 6 ks tortilla
    • 500g kuřecí maso
    • 200g slanina
    • 300g sýr čedar
    • 6ks cibule
    • 3ks rajčata
    • sůl
    • pepř mletý
    • tymián
    • zakysaná smetana
    • olivový olej
    • chilli
    • koriandr není nutný

Postup přípravy receptu

1Kuřecí maso si nakrájím na kostičky, slaninu jakbysmet. Cibuli (2 ks) nahrubo. Cheddar (pokud se vám zdá cheddar moc drahý, prosím, nedávejte tam eidam; kupte si cihlu goudy, která cheddar krásně zastoupí) nastrouhám.
2 Do rozehřáté pánve si hodím slaninu a nechám si ji hezky rozkřupatět. V tomhle momentu si začínám dělat salsu. Čerstvou cibuli (4 ks) a rajčata nakrájím najemno, v misce smíchám cibuli, rajčata, tymián, sůl, pepř a chilli. Výborně se do salsy hodí čerstvý koriandr! Samozřejmě tak i chilli papričky.
3 Slanina by měla být již krásně propečená, dám do misky stranou a na pánev dám cibuli. Mezitím, co se připravuje cibule, si na plechu potřeném oliv. olejem rozprostřu 6 tortill, kam nanesu zlehka již připravenou salsu. Zlatavou cibuli přihodím do misky ke slanině.
4 Na pánvi, kde by mělo být ještě dost tuku ze slaniny (pokud ne, dáme oliv. olej), si začnu smažit kuře, které jsem si předtím osolil, opepřil, přidal koření (zde záleží na vašich chutích; já mam rád hodně spicy, takže hodně chilli a pepře, dále tymián, grill koření...).
5 Na tortilly, kde již mám rozprostřenou salsu si začnu rozprostírat slaninu a cibuli. Když přijde moment, kdy kuře mám krásně udělané, tak ho přidám na tortilly, dále všechny posypu sýrem a přiklopím tortilly, takže mám teď na plechu 6 půlměsíčků, ještě zlehka pomažu vršek tortill oliv. olejem a dám do rozehřáté trouby na 160°C. Necháme 10-15 minut. Do mističky si připravím zakysanku, kterou se tortilly potírají při jídle, zbytek salsy a guacamole, když si koupím (doporučuju) nebo si ho můžete udělat.
6 Variací na quesadillas je mnoho, výborné jsou hovězí, či si tam ještě můžete přidat kukuřici či špenát.

Ovocný koláč z žitné mouky

    • 2 hrnek žitná mouka
    • 3 ks rozšlehané vejce
    • 0,50 hrnek med můžete nahradit jiným sladidlem
    • 0,50 balíček prášek do pečiva
    • 0,50hrnek mléko nízkotučné můžete nahradit mandlovým, kokosovým či jiným
    • 0,30hrnek slunečnicový olej Také můžete nahradit kokosovým či jiným
    • 1balení ovoce já použila zhruba 250g červeného rybízu
    • 250 g nízkotučný tvaroh

Postup přípravy receptu

1 Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
2 Pak smícháme rozšlehaná vejce s medem či jiným sladidlem až vznikne "pěna". Do té přidáme zbylé ingredience kromě tvarohu a ovoce. Ovoce, já použila červený rybíz, promícháme se sladidlem - já použila stévii, aby to nebylo úplně kyselé, ale záleží jak moc sladký chcete mít koláč.
3 Tvaroh předáme do misky, kde ho rozmícháme se 2 lžícemi mléka či bílého jogurtu, aby se nám lépe roztíral.
4 Připravené těsto nalijeme do vymazané formy na koláč :), potřeme tvarohem, posypeme ovocem a dáme na 10 minut do trouby.
5 Mezitím co se nám koláč peče si přichystáme drobenku. Já opět použila zhruba 100g žitné mouky, 50g třtinového cukru a 100g másla. Většinou drobenku, ale dělám od oka.
6 Po 10 minutách vyjmeme koláč z trouby, posypeme drobenkou a dáme opět péct dozlatova :). Hotový koláč necháme cca 2 hodiny vychladnout.
 

 

Jak se stravovat v únoru.

Ledvinám udělá dobře čaj ze zlatobýlu, žlučník potěší předjarní půst.

Teoreticky by v období Vodnáře (do 19. února) měla vrcholit zima, proto se stále stravujeme nejlépe teplým vařeným jídlem, abychom měli dostatek síly a energie. Je třeba posilovat ledviny, které jsou sídlem životní energie a potřebují dostatečný příjem tekutin (vhodný je čaj ze zlatobýlu nebo z kopřiv či brusinková šťáva) a teplé oblečení.

salát

Pěstujte řeřichu, vařte játra

Konzumujeme především potraviny bohaté na hořčík, rybí pokrmy, ořechy, listovou zeleninu, maso, celozrnné pečivo a potraviny bohaté na vitamin A, tzv. retinol, který najdeme v játrech, špenátu, nebo karotce. Vhodné jsou také pokrmy z čekanky, silné vývary slepičí či hovězí, či obohacení jídelníčku řeřichou, kterou si snadno vypěstujeme v kuchyni a můžeme nasekanou přidat na chleba či k přílohám.

vyvar

Vodnáři milují sladké a vychutnají si bohatou hostinu i skromnější krmi.

Uvařme si: jablečný koláč, omelety, čekankový salát, brukvovou polévka, celerovou polévku, polévku z červené řepy

Pozor na žlučník

Období od 20. února již přísluší Rybám. Ryby jsou vodní znamení, proto se s tímto obdobím pojí i ryby, mořské řasy a plody moře. Blíží se předjaří a podle toho je vhodné přistupovat ke svému stravování a tělu obecně, stravu odlehčit a tělo po zimních hodech detoxikovat.

V tomto období je třeba čistit a posilovat žlučník, tedy co nejvíce omezit živočišné tuky - plnotučné potraviny, sýry, žloutky, máslo a červené maso. S obdobím Ryb se pojí také předvelikonoční půst, kdy bychom se měli vyhýbat stravě s nadbytkem chemických konzervantů a vyloučit těžce stravitelná jídla.

caj

Vhodnými potravinami jsou ovoce a zelenina, především ředkvičky a saláty, ořechy, celozrnné obiloviny, mladé jehněčí a kůzlečí maso, tmavá rýže, pohanka, k pití čaj z pampeliškového kořene, zeměžluči, pelyňku či ostropestřce mariánského.

dzus

Ryby někdy jídlem zahánějí smutek, rády vaří a nejsou vybíravé.

Uvařme si: hovězí s mrkví, mrkvový dort, králíka s jarní zeleninou, čínský salát z drůbežího masa

7krát o zimním stravování podle přirozeného rytmu

 Začátek roku si mnoho z nás spojuje s nutností odlehčit stravu. Zhubnout, vyvážit vánoční přejedení, vyhlásit novoroční předsevzetí... Z pohledu některých odborníků to však není dobrý nápad. Ačkoli slyšíme o dietách ze všech stran, doporučují zachovat si selský rozum a na společenský tlak zapomenout.

„Podle Barbory Hernychové potřebuje tělo v zimním období v zásadě dvě hlavní věci: zahřát a odpočívat. Odlehčení stravy doporučuje také, ale vnímá ho jako omezení průmyslově zpracovaných potravin – čipsů, polotovarů, hamburgerů, bílého cukru, bílé mouky a nekvalitních sladkostí.

Zahřejte se - zevnitř!

V zimě náš organismus přirozeně volá po zahřátí, proto je přirozené péct, vařit i smažit. Dopřejte si pečenou zeleninu, luštěniny, polévky, kaše a také obilniny jako pohanku, jáhly či vločky. Organismus, kterému je zima, má mimo jiné mnohem větší hlad a nutí vás snít víc, než skutečně potřebujete.

Nebojte se jít proti proudu

Myslíte si také, že sníst o Vánocích, co nám přijde pod ruku, a prvního ledna vyhlásit hladovku, nedává smysl? Nenechte se strhnout zažitými trendy. Radikální opatření většinou nevedou k dlouhodobému výsledku a přinesou tělu více škody než užitku. Dejte si práci najít pro sebe vyvážený jídelníček, podle kterého vás bude těšit jíst po celý rok.  Pravidelně jíst pro někoho může znamenat dvakrát denně, pro jiného pětkrát. Důležité je nejíst kontinuálně celý den, uzobávat drobnosti a ztratit přehled o tom, co vlastně jíme.

Snídejte v klidu

Ideálně teplé kaše či vločky, zkrátka cokoli, co po ránu váš organismus zahřeje. Zapomeňte na studený jogurt s exotickým ovocem. Dopřejte si hrnek teplého nápoje a klid. Pokud nemáte možnost snídat doma, můžete si kaši či přes noc namočené vločky vzít s sebou ve sklenici do práce a nasnídat se v klidu tam. Investovaný čas a klid vám tělo vrátí tím, že se budete cítit více v pohodě a spokojeně. 

Jezte spolu

Pokud není reálné, abyste se u stolu sešli s rodinou či partnerem ráno, alespoň společně večeřte. A ne-li denně, tak třeba o víkendu. Když nebude každý člen rodiny chodit do ledničky kdykoliv jen tak, ušetříte spoustu jídla, které se sní mimochodem.  A společně strávený čas u rodinného stolu přinese důležitý čas bytí spolu, povídání a naslouchání.

Obědvejte beze spěchu

Nebo se o to alespoň pokuste. I během dní nabitých prací většinou zvládneme udělat si 15 minut času bez počítače či telefonu a vychutnat si dobré jídlo. Takový zážitek nás občerství a pomůže hlavě na chvíli si odpočinout. Je vyzkoušeno, že v klidu a soustředěně sníme o mnoho méně, než když myslíme na jiné věci a konzumujeme „mimoděk“.

Dbejte na kvalitu

250g levného sýra za sníženou cenu, nebo 100g zralé goudy od konkrétního ekologického farmáře? Znáte ten rozdíl?  Koupit si méně znamená moci si dovolit něco lepšího. Kvalitní jídlo je chuťově plnější, bohatší na výživové látky a přináší větší požitek. Nasytí nás už v menším množství, protože neobsahuje žádnou zbytečnou výplň.

Zajímejte se o původ potravin

Vybírat kvalitní lokální potraviny, ideálně v bio kvalitě a pocházející z ekologického zemědělství, nás postupně naučí zamyslet se nad tím, kolik toho opravdu potřebujeme nakoupit a sníst. Víte, že celosvětově se třetina jídla vyhodí? A jsme zpátky u přírody. Každá utracená koruna je naším nejsilnějším volebním lístkem. Hlasujte pro to nejlepší jídlo vyprodukované bez chemie co nejblíž od vašeho domova. Kromě vlastního zdraví tím podpoříte kousek zdravé půdy a krajiny kolem sebe. I za to vám vaše tělo poděkuje.

Vařte si co nejvíc sami

Pusťte si do kuchyně život. Nakupte skvělé suroviny, ideálně české a bez chemie a začněte pro sebe chystat ta nejchutnější a nejzdravější jídla. Naučte se využívat celozrnné obilniny, či luštěniny, zapékejte, vařte a smažte je na mnoho způsobů. Nasytí vás a zároveň vás nezaplní zbytečnými kaloriemi.  Vyberte si pro začátek jeden, dva jednoduché recepty a naučte se je vařit pravidelně. Už s prvním skvělým jídlem pocítíte radost z úspěchu.

 

 

 

Očistný jídelníček na leden 2020

Jak se stravovat, abyste se zbavili povánočních kil a cítili se opět energicky a zdravě? Máme pro vás tip na lednový detoxikační jídelníček.

Správný detox těla neznamená bláznivou dietu s vynecháváním klíčových surovin. Naopak – bez půstu a omezování dosáhnete dlouhodobých výsledků.

8 tipů pro zdravý detox

  1. Jezte potraviny co nejblíž jejich přirozenému stavu – sezónní ovoce a zeleninu, drůbež z volných chovů, ryby z řek a moří nebo celozrnné produkty.
  2. Zbavte se návykových látek – především kofeinu, cukru a lepku.
  3. Pijte čistou vodu a zelený čaj. Tipem je horká voda s citronem – uvolňuje toxiny i bakterie z pokožky.
  4. Spěte dobře a dlouho. S usínáním pomůžou levandulové koupele. Klid ve spánku dodají klapky na oči a špunty do uší.
  5. Každé jídlo si vychutnejte pomalu a bez rozptylování. Snáze tak poznáte, kdy jste sytí a nesníte zbytečně víc.
  6. Zbavte se napětí pohybem. Nemusíte podávat maratonské výkony. Stačí 20minutová procházka nebo lehký jogging.
  7. Omezte stres. Jakmile jste ve stresu, tělo nezvládá bojovat s toxiny. Denně věnujte chvilku sobě. Využijte ji třeba ke čtení, sledování příjemného filmu nebo poslechu huby.
  8. Dodržujte cca 3hodinové rozestupy mezi jídly. Když tělo pořád něco tráví, nemá klid k odbourání všech škodlivin.

Pondělí

Snídaně: Míchaná vejce 2–3ks, šunka, cibulka, celozrnný chléb s lučinou a rukola

Svačina: Jablečno-mrkvové muffiny s tvarohem

Oběd: Zapečené jáhly s brokolicí a tempehem

Svačina: Hummus, mrkev a řapíkatý celer na proužky

Večeře: Steak z tuňáka se zelenými fazolkami

zapečené jáhly s brokolicí a tempehem

Úterý

Snídaně: Celozrnný chléb s tuňákovou pomazánkou, paprika

Svačina: Bílý jogurt, jablko a lněná semínka

Oběd: Pohanka s houbami, špenátem a parmazánem

Svačina: 3 knäckebroty se sýrem light, okurka

Večeře: Salát s krůtími kousky, kukuřicí a sušenými rajčaty, medová zálivka, celozrnné krutony

pohanka s houbami, špenátem a parmazánem

Středa

Snídaně: Pohanková kaše s banány a skořicí

Svačina: Žitný sendvič s tvarohovou pomazánkou, šunkou a římským salátem

Oběd: Pečený steak z lososa, bramborová kaše a brokolice

Svačina: Kefírové mléko, hrst malin

Večeře: Kuskusový celozrnný salát s jogurtovým dresinkem, tempehem a zeleninou dle chuti

Čtvrtek

Snídaně: Žitný chléb s lučinou, krůtí šunkou, paprika

Svačina: Bílý jogurt, domácí granola, pomeranč

Oběd: Celozrnná pizza s mozzarellou light, rajčaty a bazalkou

Svačina: Cottage sýr, 3 knäckebroty a okurka

Večeře: Hovězí nudličky s lesními houbami a celozrnnou rýží, zeleninový salátek

hovězí nudličky s lesními houbami a celozrnnou rýží

Pátek

Snídaně: Tvarohová miska s ovocem a vlašskými ořechy

Svačina: 3 knäckebroty s čočkovou pomazánkou, paprika

Oběd: Kuřecí roláda se sýrovou nádivkou a pečenými bramborami ve slupce, salát

Svačina: Kefírové mléko, jablko

Večeře: Kari z červené čočky s vejcem a okurkou

kuřecí roláda se sýrovou nádivkou

Sobota

Snídaně: Celozrnný chléb s avokádem a volským okem, paprika

Svačina: Ovocný salát s bílým jogurtem

Oběd: Domácí burger s celozrnnou houskou a salátem

Svačina: 3 rýžové chlebíčky s 20% sýrem a rajčetem

Večeře: Salát s falafelem, paprikami, cuketou a celozrnným toustem

celozrnný chléb s avokádem a volským okem

Neděle

Snídaně: Ovesná kaše s jablky a kakaem

Svačina: Žitný dalamánek s vaječnou pomazánkou a okurkou

Oběd: Zapečené brambory s houbami, rajčaty, kuřecími prsy a špenátem

Svačina: Chia pudink s ořechy a banánem

Večeře: Celozrnné špagety s hovězím masem a rajčatovou omáčkou

chia pudink s ořechy a banánem

 

 

Zdravý bramborový salát s jogurtem

Tohle je asi nejznámější recept na zdravý bramborový salát! Protože největším problémem je majonéza, jednoduše ji vyměníme za omáčku z jogurtu. Ochutíme ji solí, pepřem a klidně nějakým kořením, které máte rádi. Do jogurtu můžete také přidat lžičku hořčice a pokud chcete omáčku hustší, přidejte trochu najemno nastrouhaného parmazánu. Jogurt také můžete napůl namíchat se zakysanou smetanou.

Doporučujeme vyměnit klasický junior salám za vysokoprocentní šunku.


Podzimní salát se sýrem a medovou zálivkou

Suroviny
3 porce
    • 3ks hrušky
    • 3ks jablka
    • 0,50ks ledový salát
    • 150g sýr niva nebo Hermelín, Čedar...
  • Zálivka
    • 2,50 lžíce med
    • 4lžíce citronová šťáva nebo limetková
    • 1lžíce rostlinný olej

Postup přípravy receptu

 
1
Jablka a hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky. Salát omyjeme a natrháme nebo pokrájíme. Sýr nakrájíme na malé kostičky. Vše smícháme.
2
Z medu, citronové šťávy a oleje vymícháme zálivku, kterou hotový salát přelijeme a dáme vychladit. Podle kyselosti (sladkosti) hrušek a jablek můžeme přidat nebo ubrat med a citronovou šťávu.
3
Sýr volíme pikantnější.

 

Cibulový čaj proti kašli a nachlazení

Suroviny
počet porcí: neuvedeno
    • cibule
    • vařící voda
  • Dále dle chuti
    • med , cukr krupice nebo třtinový
    • citron
    • zázvor
    • skořice
    • hřebíček
    • máslo
    • mléko

Postup přípravy receptu

 
1
Cibulový čaj pochází z řady osvědčených "babských" receptů. Znám a dělám dva druhy čaje:
2
**I.** Dvě oloupané cibule pokrájíme, dáme do kastrolku, zalijeme půllitrem vody a přivedeme k varu. Na mírném plameni vaříme 10-15 minut. Pak scedíme, cibulový vývar osladíme medem nebo cukrem. Pokud sladíme medem, který by mohl dráždit ke kašli, můžeme zjemnit trochou mléka nebo lžičkou másla, které se v horkém čaji rozpustí. Když nemocnému cibulový čaj nechutná a odmítá ho pít, můžeme během vaření přidat vyvařit skořici nebo hřebíčky, kousek nastrouhaného (nasekaného) zázvoru nebo kůru z chemicky neošetřeného citronu. Citronovou (pomerančovou) šťávou můžeme ochutit i hotový čaj.
3
**II.** Dvě oloupané a pokrájené cibule dáme do půllitrového hrnku a po okraj zalijeme vroucí vodou. Necháme louhovat 10-15 minut. Pak scedíme, ochutíme stejně jako v předešlé verzi. Zázvor, kůru, koření zaléváme společně s cibulí.
4
Znám hodně lidí, kteří takto léčí sebe i své blízké, každý si musí najít ten svůj nejlepší způsob přípravy a ochucení. Čaj pomůže nejen proti nachlazení, chřipce, viróze, zánětu průdušek..., ale prý podporuje i růst vlasů a zamezuje jejich vypadávání.
5
Na zdraví! :-)

 

Podzimní houbové dobroty na říjen

Houbová sezona bez kulajdy není ta pravá! My pro vás přichystali recept s čerstvými houbami. Uvidíte, zamilujete si ji na první ochutnání.

Ingredience pro:4 porce
Na kulajdu potřebujete:
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce másla
  • 6 brambor
  • 200 g čerstvých hub
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky celého nového koření
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička kmínu
  • 1 kelímek zakysané smetany
Na dochucení:
  • ocet 8%
  • cukr
K podávání:
  • čerstvý kopr
  • 4 vejce

Postup

Krok 1: Z hladké mouky a másla usmažte světlounkou jíšku. Zalijte asi 600 ml vody nebo kuřecího vývaru a prošlehejte, aby nevznikly hrudky.

Krok 2: Přidejte na kostičky nakrájené brambory, na kousky pokrájené houby a koření. Patnáct minut vařte doměkka, pak koření vyndejte a vmíchejte smetanu.

Krok 3: Dochuťte cukrem a octem a podávejte posypané koprem a se ztracenými vejci.

 Vyzkoušejte jednoduchý houbový guláš.

Ingredience pro:4 porce
Na guláš potřebujete:
  • 500 g čerstvých hub
  • 2 cibule
  • 75 g sádla
  • 8 g gulášové mleté papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 700 ml drůbežího vývaru
  • sůl
  • pepř
Na dochucení potřebujete:
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka

Postup

Krok 1: Houby očistěte a nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte najemno.

Krok 2: V hrnci rozehřejte sádlo a cibuli s houbami na něm osmahněte. Zaprašte paprikou, kmínem a moukou a nechte koření rozvonět a pustit barvu. Podlijte vývarem, osolte, opepřete, důkladně promíchejte a uvařte houby doměkka.

 

 

Květáková polévka s ořechy

Doba přípravy30 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Pokud milujete polévky, připravte si lahodnou krémovou varianatu plnou chutí. Dozdobená smaženými růžičkami květáku a ořechy chutná dokonale! Ingredience pro 6 porcí

Na polévku

1 květák,1 lžíce másla,1 lžička mletého římského kmínu,1 stroužek česneku,150 g celeru,1 l zeleninového vývaru,sůl,pepř,1 cibule,100 ml smetany ke šlehání 30%

Na dohotovení
  • hladká mouka na obalování
  • strouhanka na obalování
  • vejce na obalování
  • vyloupané vlašské ořechy
  • olivový olej
  • olej na smažení

Postup

Krok 1: Květák rozeberte na růžičky, celer nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno. V hrnci nechte rozpustit máslo a orestujte na něm cibuli. Po chvíli přidejte česnek, kmín, vše promíchejte a nechte provonět. Do základu pak přidejte květák a celer.

Krok 2: Ještě krátce vše orestujte a nakonec vše zalijte vývarem. Polévku osolte, opepřete a přiveďte k varu. Když je květák měkký, odeberte z něho asi jednu třetinu a nechte stranou. Polévku pak rozmixujte. Přiveďte opět k varu, vmíchejte smetanu a stáhněte z ohně. Podle potřeby ještě dosolte.

Drobenkový hruškový koláč s vločkami a slaným karamelem

Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Suroviny na tyto drobenkové řezy nemusíte vážit, těsto je z ovesných vloček, uvnitř najdete voňavou náplň z hrušek, skořice a slaného karamelu a navrchu zase křupavou drobenku. Tu navíc připravíte rovnou ze stejného těsta jako korpus! Můžeme začít?

Ingredience pro:1 plech 20 × 30 cm
Na těsto & drobenku
  • 1/2 kostky másla
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1 špetka soli
  • 1.5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 hrst ořechů
Na karamel & hrušky
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 kelímek smetany ke šlehání 30%
  • sůl
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 hrušky
  • 2 lžíce hladké mouky
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve si připravte karamel: 1/2 hrnku cukru (používám 250ml hrnek) s asi 1/4 hrnku vody svařte na zlatavý karamel. S vodou sice karamel trvá déle, ale nehrudkuje a nepálí se tak rychle.

 

Část karamelu si můžete schovat na ozdobu (respektive ujídání, než se koláč dopeče)

Krok 2: Opatrně (bude to prskat) přilijte 180 ml ohřáté smetany, podle chuti osolte (soli dávám skoro půl lžičky) a ještě pět až deset minut povařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout.

Krok 3: Hrušky pokrájejte na kostky a smíchejte s moukou a skořicí.Voňavá ovocná vrstva s karamelem a skořicí připomíná chutí hrušková povidla

Krok 4: Teď si připravte těsto. Změklé máslo utřete s cukrem, solí, vejcem, moukou, sodou a vločkami, jen ořechy nechte zatím stranou. Zhruba 3/4 těsta natlačte do pekáčku vyloženého pečicím papírem, posypejte hruškami a přelijte karamelem. Do zbylého těsta přimíchejte nahrubo posekané ořechy (dala jsem pekanové, ale dobré budou i vlašské nebo mandle). Tímto ořechovým těstem posypte koláč jako drobenkou.

Smetanová omáčka z hub

Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Milujete houby? Pak je zkuste v této vynikající omáčce. Skvěle se hodí k houskovým knedlíkům. A ani nemusíte přidávat žádné maso, i tak se stane vaší nejoblíbenější variací...Ingredience pro4 porce

Na omáčku potřebujete:

  • 75 g másla
  • 250 g lesních hub
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • 250 ml smetany ke šlehání 30%

Postup

Krok 1: Na jedné lžíci másla osmahněte houby pokrájené na kousky.

Krok 2: V jiné nádobě zpěňte na zbytku másla najemno nakrájenou cibuli. Zaprašte moukou, osolte, opepřete, přidejte drcený kmín a usmažte hnědou jíšku.

Krok 3: Zalijte smetanou a metličkou prošlehejte, aby se neudělaly hrudky.

Krok 4: Vložte houby a provařte doměkka. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Tip: Jestliže je vám pouhá houbová omáčka málo, nebojte se k tomu přidat třeba ještě plátek vepřového. Anebo rovnou vyzkoušejte vepřové na houbách.

 

 

Co jíst v srpnu?

Náš jídelníček by měl být maximálně pestrý a barevný! složený převážně z čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny. Utržené ovoce má první tři hodiny nejsilnější energii pro vzpruhu našeho těla. Jezte ho dopoledne a odpoledne si dopřejte hojnost zeleniny. Nezatěžujte se masem! Na večeři je vhodné si upéct rybu pokapanou kvalitním rybím olejem s organickým jódem. Dopřejte si panenské oleje z černého kmínu, makový, konopný, avokádový, nefiltrovaný olivový, kokosový.

Jakým jídlem se v srpnu ochladit?

Přirozeně se můžete v teplých dnech ochladit kozím kefírem, podmáslím, jogurtem, čerstvým sýrem. Nezapomínejte na vhodné obiloviny, které vám dodají důležité minerální látky a vitamíny. Doporučují se jíst jáhly, čirok, naturální jakákoliv rýže, ječmen, žito. Z luštěnin fazole (udělejte si fazolovou polévku – viz. obrázek).

Fazolová polévka

Solte himalájskou solí nebo mořskou nerafinovanou, ať si takto zajistíte dostatek minerálů.

Nejsilnější energie termoregulačního systému nastává večer od 21. – 23. hodiny. V tuto dobu doporučuji si přečíst něco hodnotného, budete si to pravděpodobně pamatovat.

Užívejme si plně a ve zdraví tyto voňavé dny plné líbivých zvuků přírody a barevných terapií všude kolem nás.

Sezóna švestek vrcholí a já konečně přicházím s receptem na švestkovou nutelu. Švestky jsou nedílnou součástí české kuchyně, jsou velmi chutné, zdravé a obsahují vysoký podíl vlákniny. Letošní úroda švestek se vydařila. A tak pokud už nevíte co s nimi, a chcete vyzkoušet něco jiného než klasická povidla a nebo kynuté knedlíky, vyzkoušejte tuto zdravou variantu švestkové nutely. Pojďte si ještě více oblíbit toto modrofialové ovoce!

Suroviny

  • švestky sladké 2 kg
  • datle 400 g
  • čokoláda 150 g (min 70%)
  • kakao 100 g
  • špetka soli

Postup

Vypeckované švestky rozmixuji, rozvařím a odstavím. Datle bez pecek vložím do rozvaru a nechám několik hodin odstát dokud nezměknou. Pak vše opět rozmixuji. Vařím za neustálého míchání až se voda ze švestek odpaří a masa zhoustne. Přisypu kakao a nalámanou čokoládu. Opět chvilku povařím. Plním do horkých skleniček, podobně jako džem.

Sezóna švestek vrcholí a já konečně přicházím s receptem na švestkovou nutelu. Švestky jsou nedílnou součástí české kuchyně, jsou velmi chutné, zdravé a obsahují vysoký podíl vlákniny. Letošní úroda švestek se vydařila. A tak pokud už nevíte co s nimi, a chcete vyzkoušet něco jiného než klasická povidla a nebo kynuté knedlíky, vyzkoušejte tuto zdravou variantu švestkové nutely. Pojďte si ještě více oblíbit toto modrofialové ovoce!

Suroviny

  • švestky sladké 2 kg
  • datle 400 g
  • čokoláda 150 g (min 70%)
  • kakao 100 g
  • špetka soli

Postup

Vypeckované švestky rozmixuji, rozvařím a odstavím. Datle bez pecek vložím do rozvaru a nechám několik hodin odstát dokud nezměknou. Pak vše opět rozmixuji. Vařím za neustálého míchání až se voda ze švestek odpaří a masa zhoustne. Přisypu kakao a nalámanou čokoládu. Opět chvilku povařím. Plním do horkých skleniček, podobně jako džem.

Zapečené papriky

Často se mě ptáte co rychlého uvařit na večeři. V letních měsících, kdy dozrávají rajčata, jednoznačně vítězí pečená rajčata s mozzarelou. Fakt rychlovka. Dostala jsem na vyzkoušení koření od Sonnentoru a tak jsem si řekla, že tento recept s použitím jejich grilovacího koření ještě vylepším, aby se z něj stala luxusní záležitost lahodící i oku. Myslím, že se povedlo. Čekáte navštěvu, chcete ji překvapit, nevíte co s přezrálými rajčaty? Milujete fetu a dobré koření? Recept je váš, tak ho vyzkoušejte! A příloha? Třeba tzatziky.

Suroviny

Postup

Rozpůlím a vydlabu papriky. V misce smíchám na kousky nakrájená rajčata, fetu, mozzarelu, grilovací koření, popřípadě dosolím. Směsí naplním papriky, poliji olejem a dám zapéct do trouby na horký vzduch. Na závěr pustím na pár minut gril.

Malinové raw košíčky

Tyto paleo nepečené malinové košíčky mají v sobě hladkou a krémovou náplň z kešu oříšků a kokosu. Jsou plné zdravého tuku a chutí připomínají tvarohové koláčky. Tu tvarohovou chuť dělají právě kešu ořechy. Takže pokud jste milovníky kokosu a kešu, tak si je budete užívat. Určitě se mohou stát vhodným a především zdravým dezertem .

Suroviny

Spodní část

  • kokos strouhaný 25 g
  • kešu 70 g
  • med cca 1/2 PL
  • sůl

Náplň

  • kešu 110 g
  • olej kokosový 80 g
  • krém kokosový 30 g(z plechovky kokosového mléka vezmu tu nejhustší smetanu)
  • med 2-3 PL
  • maliny cca 125 g
  • šťáva citrónová 2 PL
  • sůl

Postup

Kešu namočím buď přes noc a nebo aspoň na pár hodin do vody. Všechny suroviny pro spodní část košíčku vložím do mixéru a mixuji dokud se nespojí, popřípadě přidám trochu vody. Z tohoto množství jsem měla 9 kousků a do každého silikonového košíčku jsem dala cca 14 g této hmoty. Suroviny na náplň musí mít pokojovou teplotu, jinak se vám náplň srazí. Nejlépe je všechny malinko zahřát. Pak mixuji až je směs úplně hladká. Naliji do košíčků a nechám v lednici vychladit. Nazdobit můžete jakoukoli šlehačkou, čokoládou atd.

svěžující recepty na letní saláty

Během prosluněných letních měsíců nemá člověk náladu připravovat složité pokrmy a nejraději by v kuchyni trávil co nejméně času. Navíc na horké jídlo nemá ani pomyšlení a shání pokrm, který by ho co nejvíce osvěžil. Myslíte si, že grilované kuřecí maso do salátu nepatří? Mýlíte se. Grilované kuře naopak dokáže přidat výraznou chuť a lze si pohrát i s různými marinádami. Nejvhodnější jsou kuřecí prsa, která neobsahují tolik tuku a neznehodnotí tak dietní potenciál každého salátu. Kuře můžete přidat buď v horkém stavu těsně před servírováním, nebo ho nechat vychladnout a do salátu naporcovat později.

Salát s hrozny, špenátem, nivou a grilovaným kuřecím

Ingredience:

  • 200 g Kuřecích prsou
  • 150 g Bílého hroznového vína
  • 100 g Nivy
  • 1x Řapíkatý celer
  • 1x Jablko
  • ½ dl Bílého vína
  • Čerstvý listový špenát
  • Olivový olej
  • Pepř mletý
  • Citron
  • Sůl
  • Cukr

Postup:   

Zeleninu a ovoce pečlivě omyjeme. Jablko a řapíkatý celer nakrájíme na jemné plátky. Přidáme hroznové víno a listový špenát. Vše jemně promícháme. Přidáme špetku soli a pepře a na špičku lžičky trochu cukru. Zalijeme bílým vínem, zakápneme olivovým olejem a znovu promícháme. Nakonec přidáme naporcovanou nivu a grilovaná kuřecí prsa. Dle chuti můžeme ještě přidat pár kapek šťávy z citronu.

Grilované kuřecí prso s rukolovým salátem

Ingredience:

  • 200 g Kuřecích prsou
  • Čerstvá rukola
  • 5x Cherry rajčata
  • Pár lístků čerstvé máty
  • ¼ Červené cibule
  • Limetka
  • Olivový olej
  • Pepř mletý
  • Sůl

Postup:         

Zeleninu pečlivě omyjeme a rukolu propereme. K rukole přidáme na půlky pokrájená cherry rajčata. Červenou cibuli nakrájíme na jemné plátky a posypeme jimi salát. Ochutíme dle potřeby solí a pepřem a zakápneme olivovým olejem. Grilované kuřecí maso položíme na salát a ozdobíme několika lístky čerstvé máty. Přidat můžeme pár plátků nakrájené limetky.

 
 

 Co pít v létě?

Citronáda

Ano, začnu docela obyčejnou limonádou čili citronádou (kromě ní existuje také oranžáda, ale tu si jistě zvládnete sami odvodit, když část citronů nahradíte pomeranči). Na jeden litr citronády budete potřebovat 3-4 citrony, což vás samo o sobě na chvíli zaměstná jejich vymačkáváním. Další zdržení vás čeká při rozpouštění cukru.

Abyste se tomu vyhnuli, můžete si předem připravit větší množství cukrového rozvaru, který posléze vydrží v lednici po celou vaši citronádovou sezónu. Odolejte však pokušení koupit si citronový koncentrát, z něj sice osvěžující pití připravíte také, ale propad v chuti oproti čerstvým citronům je značný.

Na 1 litrový džbánek:
šťáva z 3-4 citronů
cukrový rozvar* podle chuti
1 celý citron

Citronovou šťávu nalijte do džbánku a zalijte 800 ml čerstvé, studené vody. Oslaďte podle chuti cukrem nebo cukrovým rozvarem.

Zbývající citron dobře opláchněte a nakrájejte na osminky nebo na plátky. Polovinu jich rozdělte do skleniček, zbytek vhoďte do džbánku. Nechte 10 minut v chladu marinovat, kůra z celého citronu příjemně posílí chuť. Podávejte s ledem pro větší pocit ochlazení.

*Cukrový rozvar
500 g pískového cukru

Cukr zalijte takovým množstvím vody, aby sahala 1 cm nad cukr, a začněte zahřívat. Občas promíchejte a vařte jen tak dlouho, dokud se všechen cukr beze zbytku nerozpustí. Přelijte do čisté lahve, uzavřte víčkem a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Nakonec uložte do lednice.

Pětiminutový ledový čaj

Když vás náhle přepadne chuť na ledový čaj (ano, mnohem lepší, než kupovaný), nezoufejte, že jste si předem neuvařili silný čaj a nenechali ho vychladit v lednici. Existuje trik, díky kterému bude váš ledový čaj připraven během pěti minut, ať už máte rádi černý, zelený, bylinkový nebo ovocný. Jediné, co potřebujete, je dostatek ledových kostek a jeden sáček s vaším oblíbeným čajem.

Na 1 skleničku ledového čaje:
1 sáček s vaším oblíbeným čajem
cukr nebo ovocný sirup
1/4 citronu

Sáček čaje vložte do skleničky nebo hrnku, ve kterém budete ledový čaj podávat. Zalijte pouze 100 ml vroucí vody, to je jen trochu vody na dně hrnku nebo sklenky, a nechte 3-5 minut vyluhovat. Musí vzniknout velmi silný a aromatický čaj, jinak bude výsledek slabý a mdlý.

Vyjměte sáček s čajem a čaj oslaďte cukrem o něco víc, než jste zvyklí si běžně sladit čaj v objemu odpovídajícímu použité skleničce nebo hrnku. Dáváte-li si obvykle jednu lžičku cukru, nyní použijte dvě. Namísto cukru můžete použít ovocné sirupy, například pro ovocný čaj se skvěle hodí jahodový sirup, pro bylinkový čaj bezová šťáva, pro černý čaj citronová.

Do horkého sladkého silného čaje nyní nasypte 5-6 kostek ledu, aby byla sklenka plná ze dvou třetin, a dobře promíchejte dlouhou lžičkou. Led se téměř zcela rozpustí a čaj rázem získá teplotu pár stupňů nad nulou a umírněnější chuť. Přidejte citron nakrájený na osminky a trochu ho přitom vymačkejte do čaje. Na závěr do čaje opět vhoďte 5-6 kostek ledu, ale už nemíchejte. Pokud chcete, můžete čaj ozdobit čerstvou bylinkou.

Ledový čaj recept

 

Staročeská couračka

  • Kyselé podmásli (1,5 litru)
  • Hladká mouka (40 g)
  • Kysané zelí (300 g)
  • Brambory (8 menších kusů)
  • Sůl

Celkem 0 kJ

Postup:

V trošce podmáslí rozkvedláme mouku a zavaříme ji do zbývajícího mléka. Přidáme pokrájené zelí, brambory a ochutíme solí. Vaříme doměkka.

Těstoviny s hráškem a klobásou

Těstoviny s hráškem a klobásou 2 Foto: Připravte si jednoduché, ale skvělé těstoviny. Ještě lepší chuť jim dodá příprava v silném a voňavém kuřecím vývaru.
 
 

Postup

  1. Rozehřejte si středně velký kastrol na středním plameni. Vlijte olej, přisypejte mrkev a restujte asi 3–4 minuty.
  2. Přidejte klobásku a restujte dalších pár minut. Poté do kastrolu přidejte těstoviny, vývar, hrášek, bobkové listy a vařte asi 15–20 minut, dokud se skoro všechna tekutina nevypaří.
  3. Vmíchejte petrželku a podávejte posypané parmazánem.
 

Zeleninová pomazánka s uzeným sýrem

Suroviny (8-10 porcí)

 

Postup

  1. Do větší misky najemno nastrouhejte mrkev, ředkvičky a uzený sýr. Najemno nakrájejte jarní cibulky.
  2. Přimíchejte nízkotučný tvaroh, majonézu a hořčici, dochuťte solí.
  3. Pořádně promíchejte a mažte na dobrý chleba.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salát s lososem

Svět zdraví recept Salát s lososem

  • 3porce
  • 20minut
  • snadné
  • 1716 kJ / porce

Slavnostní večeři si můžeme dopřát nejen dnes, ale kdykoliv během roku. Připravte si lehký salát plný vitaminů ze samých chutných ingrediencí.

  • 200 g avokáda (1 ks)
  • 40 g červené šalotky (1 ks)
  • 200 g zeleného jablka (2 menší ks)
  • 10 ml olivového oleje (1 PL)
  • 10 g hrubozrnné hořčice (1 PL)
  • chilli (dle chuti)
  • 100 g baby špenátu
  • malý svazek čerstvého koriandru
  • šťáva z ½ limetky
  • 200 g uzeného lososa
  • čerstvě mletý pepř
  • 10 g slunečnicových semínek

Avokádo, šalotku a jablko nakrájíme na malé kostičky a vložíme do větší mísy.

V menší míse smícháme olej, chilli, hořčici, nahrubo nasekaný koriandr a vymačkanou šťávu z limetky.

Přelijeme nakrájené ovoce a přidáme hrst umytých a usušených lístků baby špenátu.

Salát doplníme kousky uzeného lososa, opepříme a posypeme slunečnicovými semínky, která můžeme předem na sucho opražit.

Poznámka: Avokádo je ovoce a je nejtučnější ze všech druhů. Obsahuje velké množství vitaminu B6 a vitaminu E. Je vhodným zdrojem bílkovin a tuků pro ženy v těhotenství i pro kojící ženy. Zmírňuje ekzémy, a proto se hojně využívá nejen v kuchyni, ale i v kosmetice.

TIP: Pokud neupotřebíme avokádo celé, potřeme ho citrónovou šťávou a zabalíme do potravinové fólie, aby nezhnědlo a obsažené tuky v něm nezoxidovaly.

  • 3 porce, doba přípravy 20 minut, 5148 kJ
  • 409 kcal / 1716 kJ na 1 porci
  • Bílkoviny: 21 g
  • Sacharidy: 16 g
  • Tuky: 29 g
  • Vláknina: 6,7 g
  • Vhodné pro celou rodinu, sportovce a diabetiky, bez lepku, zdroj bílkovin a vlákniny

Svět zdraví recept Salát s lososem

Svět zdraví recept Salát s lososem

 

 

Zeleninové placičky a bramborovo-celerová kaše

  • 2porce
  • 30minut
  • snadné
  • 1677 kJ / porce

Jeden recept na vegetariánskou večeři s mnoha možnými variacemi. Stejně jako můžeme vyzkoušet různé obměny placiček, tak lze vyzkoušet i další kombinace kaše. Místo celeru přimícháme k bramborám třeba kořenovou petržel, dýni nebo brokolici.

  • 250 g zeleniny (cuketa, květák, brokolice nebo mražená zeleninová směs s hráškem)
  • 100 g tofu natural
  • 110 g slepičích vajec (2 ks velikosti M)
  • 40 g mouky (4 PL) (pohanková, špaldová celozrnná nebo rýžová)
  • 25 g cibule (šalotka, žlutá cibule nebo jarní cibulka)
  • 1 g majoránky (½ ČL)
  • 10 ml tuku (1 PL) (řepkový, kokosový nebo olivový olej nebo přepuštěné máslo/ghí)
  • 60 g brambor (1 menší ks)
  • 250 g celeru (½ bulvy)
  • 5 g másla (1 ČL)
  • 100 ml mléka (polotučné kravské, ovesné nebo sójové)
  • 10 g čerstvé petrželky (hrst)
  • sůl
  • pepř

Na plotnu dáme ve větším hrnci vařit vodou. Brambory s celerem očistíme a nakrájíme na kostky, které pak vložíme do vroucí osolené vody a necháme vařit cca 15 minut do změknutí.

Zeleninu na placičky si musíme upravit na malé kousky. Cuketu nastrouháme najemno, jinou zeleninu rozmixujeme v mixéru. Zeleninu lehce osolíme a necháme chvilku ležet.

Mezitím nahrubo nastrouháme i tofu a cibulku nakrájíme na kostičky. V míse rozšleháme vidličkou vejce s trochou soli a pepře a majoránkou. Poté k vaječné směsi přidáme mouku a dobře prošleháme.

Ze zeleniny vymačkáme přebytečnou tekutinu a spolu s tofu a šalotkou také přidáme k vaječné směsi. Vše dobře promícháme, aby se vše spojilo v těstíčko. V případě, že je těsto příliš husté, přilijeme maličko vody. Pokud se zdá být příliš řídké, tak přidáme trochu mouky.

Z těsta pak tvoříme placičky a opékáme na rozehřátém tuku na pánvi přibližně 2 minuty z každé strany.

Uvařené brambory s celerem slijeme, přidáme mléko a máslo, vrátíme na plotnu a necháme ještě chvilku zahřát. Pak směs nahrubo rozmačkáme a poté vyšleháme robotem nebo metlou na kaši.

Na talíři ozdobíme kaši nasekanou petrželkou a podáváme s placičkami.

  • 2 porce, doba přípravy 30 minut,  799 kcal / 3354 kJ, 399 kcal / 1677 kJ na 1 porci
  • Bílkoviny: 21 g
  • Sacharidy: 40 g
  • Tuky: 18 g
  • Vláknina: 7 g  
  • Vhodné pro vegetariány, děti a sportovce, zdroj bílkovin, bez lepku

TIP: Stejně jako můžeme vyzkoušet různé variace placiček, tak lze vyzkoušet i další kombinace kaše. Místo celeru lze použít i kořenovou petržel, dýni nebo brokolici.

Cibulový čaj proti kašli a nachlazení 

    Cibule,    vařící voda

Dále dle chuti :

    med , cukr krupice nebo třtinový

    citron, zázvor, skořice, hřebíček, máslo, mléko,

Postup přípravy receptu 1

Cibulový čaj pochází z řady osvědčených "babských" receptů. Znám a dělám dva druhy čaje:

Dvě oloupané cibule pokrájíme, dáme do kastrolku, zalijeme půllitrem vody a přivedeme k varu. Na mírném plameni vaříme 10-15 minut. Pak scedíme, cibulový vývar osladíme medem nebo cukrem. Pokud sladíme medem, který by mohl dráždit ke kašli, můžeme zjemnit trochou mléka nebo lžičkou másla, které se v horkém čaji rozpustí. Když nemocnému cibulový čaj nechutná a odmítá ho pít, můžeme během vaření přidat vyvařit skořici nebo hřebíčky, kousek nastrouhaného (nasekaného) zázvoru nebo kůru z chemicky neošetřeného citronu. Citronovou (pomerančovou) šťávou můžeme ochutit i hotový čaj.

2 ,Dvě oloupané a pokrájené cibule dáme do půllitrového hrnku a po okraj zalijeme vroucí vodou. Necháme louhovat 10-15 minut. Pak scedíme, ochutíme stejně jako v předešlé verzi. Zázvor, kůru, koření zaléváme společně s cibulí.

Znám hodně lidí, kteří takto léčí sebe i své blízké, každý si musí najít ten svůj nejlepší způsob přípravy a ochucení. Čaj pomůže nejen proti nachlazení, chřipce, viróze, zánětu průdušek..., ale prý podporuje i růst vlasů a zamezuje jejich vypadávání.

 

Kuře s rýží na kari                       

1balení kuřecí maso

1ks cibule

grilovací koření, provensálské koření, pepř mletý

250ml smetana na vaření

1balení rýže

1lžíce máslo

Postup přípravy receptu

Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky, zalijeme lžící oleje. Směs promícháme s provensálským kořením, grilované kuře, a lžíci kari. Necháme přes noc odležet. Na pánvi opečeme cibulku a směs orestujeme do měkka. Po chvilce přidáme máslo a 250 ml smetany na vaření. Počkáme až smetana zhoustne a přidám ještě lžíci kari. Podáváme s rýží.

Vánoční kapr

Jedna možnost, jak ochutit maso kapra před smažením v trojobalu, je například dochucení třeným česnekem, kmínem a trochou zázvoru. Varianta, která po usmažení krásně ovoní kapří maso je muškátová. Stačí do masa spolu se solí vetřít muškátový květ. Další určitě zajímavou možností jsou různé bylinky. Lze připravit kapra s majoránkou, rozmarýnem či tymiánem nebo bylinkovou solí.

RADA: Jak připravit ryby?
2
Samostatnou kapitolou při smažení kapra o Vánocích je těstíčko. To samo o sobě nabízí nepřeberné množství variant. Základem těstíčka jsou vejce, mouka a smetana. Z těchto ingrediencí vymíchejte těstíčko, osolte ho a doplňte drceným či mletým kořením.
3
Zkuste třeba drcený kmín, mletý zázvor a muškátový květ a oříšek nebo směs kari, sladkou papriku a koriandr.
4
Aby těstíčko bylo křupavější můžete do něho přidat škrobovou moučku a místo smetany či mléka použít víno nebo pivo. Například vinné těstíčko s kokosem nebo pivní s nastrouhaným parmazánem.
Zařazení: Maso Rybí Večeře Smažení Slovník pojmů

Zdroj: https://www.recepty.cz/recept/kapr-vanocni-variace-18950

Vánoce se blíží a tak něco málo nánadů na Vánoční stůl.

Vánoční chlebíček     

BLOG Markéta v troubě Vánoční chlebíček

Na těsto:

  • 140 g ořechů
  • 140 g másla
  • 140 g třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky mletého hřebíčku
  • 4 velké lžíce kakaa
  • 1 lžička citronové kůry
  • 70 g strouhanky
  • ½ kypřicího prášku
  • 1 vršek rumu
  • 6 vajec

Na ozdobu:

  • 200 g hořké čokolády 70%
  • Něco na posypání - sušené ovoce, mandle…
 

Postup:

Ze všeho nejdříve si do dvou větších misek rozdělíme žloutky a bílky. Bílky vyšleháme se špetkou soli na sníh a misku dáme bokem. Do misky se žloutky přidáme cukr a vyšleháme. Přidáme změklé máslo a opět prošleháme.

Poté mícháme sypké suroviny, tedy rozmixované či pomleté ořechy najemno, strouhanku (lze nahradit pohankovou moukou), pokropíme rumem, půlku kypřicího prášku, skořici, kakao, mletý hřebíček (pomeleme celé hřebíčky v mlýnku na pepř) a citronovou kůru. Promícháme vidličkou a přidáme do misky se žloutky a prošleháme. Úplně na závěr lžící opatrně vmícháme po částech sníh z bílků.

Těsto přemístíme do máslem vymazané a mletými ořechy vysypané formy na srnčí hřbet či chlebíček.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 20-30 minut. Zkusíme špejlí propečenost. Pokud nám peče trouba více, asi po deseti minutách můžeme přikrýt alobalem a dopéct do hotova, aby se moučník shora nepřipaloval a nehořkl, zároveň bude těsto propečené a nevysušené.

Po upečení necháme 5 minut volně stát vytažené z trouby, poté vyklopíme z formy. Polijeme rozpuštěnou čokoládou, případně můžeme libovolně něčím posypat, vhodné je například sušené ovoce či plátky mandlí.

Vánoční chlebíček podáváme nakrájený na plátky, případně můžeme doplnit zakysanou smetanou či šlehačkou.

Mrkvové vánoční cukroví

Mrkev nebývá úplně běžnou součástí vánočního cukroví. Někteří z nás se s ní však již možná potkali jakožto ingrediencí při přípravě osvěžujících moučníků. Mrkvové vánoční cukroví patří do kategorie zdravého mlsání.

  • 180 g jemně nastrouhané mrkve
  • 300 g celozrnné mouky
  • 250 g tuku
  • kypřicí prášek do pečiva (použijeme půl sáčku)
  • moučkový cukr s vanilkou na obalení
  • mandle na plátky

Tuk utřeme s nastrouhanou mrkví. Mouku prosetou s práškem do pečiva vmícháme a vytvoříme těsto. To posléze vyválíme a vykrájíme libovolné tvary. Hezky vypadají jak obyčejná kolečka či čtverečky, tak můžeme i zaexperimentovat a pustit se do tvarů vyloženě vánočních – stromečky, hvězdy, zvonečky apod. Vykrájené kousky ozdobíme plátky mandlí. Poté pečeme v troubě cca 10 minut při teplotě 180°C. Horké mrkvové vánoční cukroví ještě obalíme v moučkovém cukru.

Rozinková srdce

  • 30 g celozrnné pšeničné mouky
  • 80 g rozinek
  • 70 g ořechů
  • 50 ml citronové šťávy
  • 1 vaječný bílek
  • 1 vaječný žloutek na potření

Rozmixujeme rozinky s ořechy, přidáme mouku, bílek a citronovou šťávu. Těsto hněteme do té doby, než se bude lepit k míse. Poté ho ještě v míse překryjeme potravinářskou fólií a necháme chladit v ledničce do dalšího dne. Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj srdíčka či jiné tvary dle naší fantazie. Hotové potřeme rozšlehaným žloutkem. Cukroví pečeme při teplotě 180°C po dobu asi 10 minut. Hotová rozinková srdíčka můžeme ozdobit polevou z hořké čokolády, lehce pocukrovat nebo ho nemusíme vůbec zdobit.

Mendiants zdravě

  • 100 – 120 g kvalitní hořké čokolády (min. 70% kakaa) – lze použít i bílou čokoládu
  • trochu másla
  • 150 g směsi sušeného ovoce a ořechů (např. banán, rozinky, meruňky, para ořechy, dýňová semínka)

Do většího hrnce dáme vodu a do menšího kousky čokolády. Hrnce by neměly do sebe zapadat. Čokoládu rozpustíme s máslem pomocí páry. Činíme tak za stálého míchání a čokoládu pomaličku rozpouštíme. Podle potřeby přidáme máslo, ne však příliš, protože čokoláda by i po rozpuštění měla být husté konzistence. Na plech vyložený pečícím papírem naléváme lžící rozpuštěnou čokoládu a každou porci poté posypeme směsí sušeného ovoce a oříšků. Pečeme v troubě po dobu 10ti minut při 180 °C. Necháme vychladnout a teprve poté můžeme s jednotlivými kousky manipulovat.

Horké nápoje, které prohřejí vaše podzimní odpoledne a večery

  0:06
Nenechte se rozházet tím, že se kvůli změně času dříve stmívá. Využijte delší večer k tomu, že si zabalíte nohy do měkoučké deky, otevřete si knížku nebo si pustíte pěkný film a k tomu si připravíte něco pro zahřátí. Tyto drinky jsou hotové za chvilku a u jednoho stěží zůstanete.

Zázvorový životabudič

Ingredience na 1 hrnek:

Zázvorový životabudič
  • 2-3 cm čerstvého zázvoru
  • celá skořice
  • celý badyán
  • 1/2 bio citronu
  • med na doslazení

Pracovní postup:

  1. Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky. Vložíme ho společně se skořicí a badyánem do hrnku nebo do konvičky a zalijeme vroucí vodou.
  2. Necháme několik minut vyluhovat.
  3. Pak přidáme na kousky nakrájený omytý citron a dosladíme medem.

Jablečný punč se skořicí

Ingredience na 1 hrnek:

Jablečný punč se skořicí
  • 1 menší jablko
  • 150 ml jablečného moštu
  • špetka mleté skořice
  • 4 cl calvadosu
  • celá skořice a křížaly na ozdobu
  • cukr podle chuti

Pracovní postup:

  1. Jablko omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky. Vložíme do ho hrnku nebo konvičky.
  2. Jablečný mošt svaříme s mletou skořicí a nalijeme na jablka.
  3. Přidáme calvados a ozdobíme celou skořicí, na kterou jsme navlékli křížaly. 
  4. Podle chuti dosladíme.

Tip: Místo moštu můžete použít jablečný cider.

Masala Chai a Chai Latté

CAFE LATTE obsahuje totéž, co latte macchiatto, ale liší se nejen tím, že ho...

Kombinaci silného čaje a plnotučného mléka, kterou výrazně doplňuje směs vybraného koření si získává příznivce i mimo české čajovny. Nejčastěji se používá kardamom, který má aromatickou, jemně pikantní chuť, mezi obvyklé přísady však patří také skořice, zázvor nebo hřebíček. Užívané koření se lišilo i v samotné Indii, odkud Chai Latté pochází, v každém regionu se nápoj koření jinak.

Jako základ pro domácí výrobu poslouží kvalitní černý nebo zelený čaj, který svaříte s kořením, následně i s mlékem a poté přecedíte. Nápoj můžete dosladit třtinovým cukrem nebo medem. Pro latté verzi mléko nejprve napěňte a poté přidejte k přecezenému čaji.

Káva a kardamon

Káva s kořením

Do mleté kávy přidejte několik semínek kardamomu a nechte směs odležet alespoň jeden den v uzavřené nádobě, aby se koření rozleželo. Poté připravte jako klasickou kávu. Chuť a vůně kardamomu je silná a kafrovitá, v českém prostředí ji známe třeba z perníkového koření. Na Středním východě jej používají především do čaje, v Egyptě pak do kávy.

Káva a chilli

Marmelada z chilli papricek

Pokud máte rádi ostřejší chutě, rozhodně zkuste kávu s chilli. Příprava je velmi snadná. Nasekejte jednu až dvě chilli papričky, podle chuti, do namleté kávy před spařením horkou vodou. Do kávy můžete pro výraznější chuť přidat ještě čtvereček hořké čokolády nebo skořici. Chilli zahřívá tělo, podporuje chuť k jídlu a ve větším množství působí jako přírodní afrodisiakum.

 

Nechceme si to připustit, ale přichází čas, kdy si člověk při návštěvě trhu říká: chtělo by to nějaké recepty z dýně. Dýně právě dozrávají a čím blíž k podzimu, tím víc nám budou skákat do cesty.

Dýňové noky

Jelikož dýně se v kuchyni tak trochu chová jako brambory, sluší jí také úprava v podobě noků. Podávat je můžete nejen jako přílohu, ale také v samostatné úpravě jako hlavní těstovinový chod. Třeba se slaninou a parmazánem, jako v tomto receptu. Přidejte vajíčko a dostanete noky ve verzi carbonara.

dýňové noky

Pro 3-4 osoby:
500 g očištěných brambor (tj. asi 5 středně velkých)
500 g očištěné máslové dýně
150 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
1 vejce
lžička soli
špetka muškátového oříšku

k podávání:
150 g slaniny
strouhaný parmazán

1. Oloupané a nakrájené brambory nechte uvařit doměkka. Zvlášť uvařte i dýni. Obojí slijte a nechte dobře vychladnout, nejlépe přes noc.
2. Větší hrnec naplňte vodou, osolte a začněte zahřívat, aby voda přišla k varu dříve, než dokončíte noky.
3. Brambory a dýni prolisujte lisem na brambory nebo nastrouhejte na jemném struhadle. S ostatními surovinami smíchejte na jemné, nelepivé těsto. Pokud se lepí příliš, přidejte více hladké mouky. Pracujte rychle a zbytečně přípravu těsta neprodlužujte, jinak povolí.
4. Vypracované těsto rozdělte na čtvrtiny, každou vyválejte na váleček silný asi jako palec a nakrájejte na centimetr široké špalíčky. Lehce je poprašte moukou, aby se k sobě neslepily. Na speciálním dřevěném prkénku můžete vytlačit drobné rýhy, anebo letmo narýhujte nočky vidličkou, anebo nic z toho nemusíte dělat. Všechny noky najednou pak vhoďte do vroucí vody a po chvíli promíchejte, abyste je odlepili ode dna. Jakmile vyplavou, vařte už jen minutu, pak je ihned děrovanou lžící nebo cedníkem vylovte.
5. Zatímco se noky vaří, nakrájejte slaninu a zvolna ji ve velké pánvi osmahněte dozlatova. Uvařené a scezené noky vhoďte do pánve ke slanině a ještě zprudka půl minuty až minutu orestujte. Rozdělte na nahřáté talíře a posypte strouhaným parmazánem.


Dýňáky (dýňové bramboráky)

Podělím se s vámi o jeden z mých nejoblíbenějších dýňových receptů – dýňové bramboráky, které u nás už dostaly familierní pojmenování dýňáky. Pojímá v sobě to nejklasičtější z klasiky a rozhodně se nesnaží dění v kuchyni komplikovat nesmyslnými doporučeními.

Na velkou mísu dýňáků (zhruba 20 malých kousků):
500 g očištěné dýně hokaido (bez semínek, slupku však ponechte)
200 g salátových brambor
1 velká cibule
4 stroužky česneku
4 vajíčka
100 g polohrubé mouky
1 lžička maizeny (kukuřičného škrobu)
sůl podle chuti, přibližně jedna lžička
pepř
sádlo na smažení

1. Dýni umyjte a i se slupkou nastrouhejte na jemném struhadle. Brambory oškrábejte a také nastrouhejte, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte, a všechny ingredience kromě sádla společně promíchejte. Nenechte směs stát a ihned ji zpracujte dál.
2. Lžičku sádla rozehřejte v pánvi. Část těsta přeneste na pánev, lžící rozetřete na sotva centimetr vysokou vrstvu a na středně silném plameni osmahněte po obou stranách dozlatova, celkem asi 3-4 minuty. Vyjměte a nechte na papírové utěrce okapat přebytečný tuk. Dýňáky můžete podávat nejen samotné, ale také jako přílohu k dušenému masu.


Krémová dýňová polévka

Je to prosté a snadné. Nejlepší krémové polévky vzniknou, když zeleninu podusíte na másle a potom vaříte společně s vývarem a šlehačkou. Jako bonus navíc získáte i krásný, napěněný vzhled polévky.

dýňová polévka

Kromě semínek můžete k ozdobení dýňové polévky použít i ušlehanou smetanu, kopeček smetany zakysané anebo třeba nakrájená jablka. Pokud máte po ruce dýňový olej typicky tmavé barvy, rozhodně ho k zakápnutí polévky využijte.


Známe to všichni – večer se nám nechce připravovat svačinu na druhý den a ráno to nestíháme. Zaručujeme vám, že příprava lehkého jídla do práce zabere jen pár minut. A bude vás to i bavit.

► Vegetariánská tortilla
Přísady:
 1 tortillová placka
 ½ balení čerstvého sýra (lučina, žervé)
 1 menší paprika
 hrst polníčku
 2 plátky sýru

Příprava: Na placku rovnoměrně rozetřeme čerstvý sýr. Papriku nakrájíme na proužky a poklademe doprostřed. Přisypeme polníček a nakonec vše přikryjeme plátky sýra. Zatočíme do ruličky a zabalíme do potravinářské fólie.

► Salát s kuskukem
Přísady:
 6 lžic kuskusu
 zeleninový vývar
 5 cherry rajčátek
 hrst kukuřice
 10 ks zelených nebo černých oliv bez pecky
 2 lžíce rajčatového pesta
 sůl
 pepř

Příprava: Kuskus nasypeme do misky a zalijeme vroucím zeleninovým vývarem tak, aby byl celý ponořený a nad sebou měl ještě asi půl centimetru vody. Přikryjeme pokličkou a necháme nasáknout. Mezitím nakrájíme rajčata a olivy na menší kousky. Kuskus slijeme, přidáme nakrájená rajčata a olivy. Dále kukuřici, sůl, pepř a pesto. Promícháme.

 

Cuketa se stává stále více oblíbenou zeleninou na našem jídelníčku. Obsahuje 90% vody, vlákninu, mnoho vitaminů a stopových prvků a svým nízkokalorickým složením (20 kcal na 100 gramů) je to ideální potravina na hubnutí. Recepty z cukety však využijete nejen při redukční dietě.

Historie a pěstování cukety

Cuketa je teplomilná rostlina pocházející z Mexika a střední Ameriky. Počátky pěstování a zpracování cuket se datují do soby 7 000 let před naším letopočtem. Její pěstování je nenáročné, může se zasadit i do chudších půd, potřebuje však slunce a dostatečnou zálivku.

Zdravotní účinky cukety

Cuketa je potravinou, která je vhodná k detoxikaci a pročištění těla. Draslík, který cuketa obsahuje, pomáhá vyloučit toxiny a přebytečnou vodu z organizmu. Proto by recepty z cukety měli využívat především lidé nemocní dnou, revmatismem, cukrovkou a lidé trpící obezitou a bolestmi kloubů. Plody cukety pomáhají čistit trávící trakt, jelikož jsou bohaté na vlákninu. Také příznivě ovlivňují činnost ledvin. Cuketa má lehce projímavé účinky, je tedy vhodná pro lidi trpící zácpou.

ak cuketu připravit

Tato zelenina se dá připravit skoro na všechny způsoby, recepty z cukety proto můžete obmněňovat dle libosti a nikdy se vám "nepřejí". Lze ji smažit jako řízky, dusit, přidávat do polévek, na pizzu nebo jako přílohu k masu. Cuketa je vhodná i do guláše, můžeme ji použít jako náhražku brambor nebo z ní připravit "zelí", přidává se také do koláčů a buchet. Mladé cukety nemusíme loupat, konzumujeme je syrové, například v salátech nebo v pomazánkách. Cukety se mohou konzumovat zapečené, plněné, grilované, dají se konzervovat jako okurky, hodí se do čalamád i do marmelád. Jemně nastrouhané se používají k zahuštění omáček a polévek. Cuketa se dochucuje aromatickým kořením, například provensálským, dále tymiánem, zázvorem, bazalkou, oreganem a výborně chutná s česnekem, s kari a s cibulí. Níže naleznete inspiraci na oblíbené i méně známé recepty z cukety, které obohatí váš jídelníček.

TIP: Před přípravou cuketu zakápněte trochou olivového oleje, aby se z ní uvolnilo více vitaminu A, který je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách.

  • CUKETA NARYCHLO

Suroviny: 1 cuketa, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky mletého pepře, 1/2 lžičky mletého kmínu, lžička soli, 1 lžička Horalky

Příprava: Cuketu nakrájíme na 1/2 cm plátky. Necháme asi 1/2 hodiny odpočinout (můžeme potřít s prolisovaným česnekem se solí). Smícháme hladkou mouku, mletou papriku, mletý pepř, mletý kmín, sůl a vše promícháme. Rozpálíme olej a cuketu z obou stran obalíme v ochucené mouce oklepneme přebytečnou mouku, aby se nepřipalovala a rychle dáváme na rozpálený olej. Smažíme tak 1-2 minuty po obou stranách. Výborná příloha je tatarská omáčka a rajčatový salát.

  • PLNĚNÁ CUKETA

Suroviny: 1 cuketa, 250 g mletého vepřového masa, sůl, pepř, 3 stroužky utřeného česneku, menší cibule, koření čubrica - 1 lžička

Příprava: Mleté maso rozmícháme se všemi ingrediencemi. Cuketu podélně v jedné třetině nakrojíme a vydlabeme vnitřek. Cuketu naplníme masovou směsí, dáme na pekáč, pokapeme olejem(rostlinným), a trochu podlejeme vodou. V troubě zapékáme 30-45 minut

 

Rybízový nepečený dort  

1,5 kg červený rybíz - hodně zralý
    voda
    300 g cukr krupice dle chuti, cca 200 -

    3ks vanilkový pudink
    300 dětské piškoty nebo cukrářské,                          

Dohotovení
    šlehačka
    zakysaná smetana
    červený rybíz

Postup přípravy receptu
Vložit do kuchařky
1
Červený rybíz na cedníku propláchneme, není nutné ho obírat z větviček, takže ho okapaný můžeme přesypat rovnou do hrnce s cca 200 mililitry vody, kde ho pod poklicí krátce povaříme (5-8 minut stačí) a pak přes cedník propasírujeme šťávu do jiného hrnce, doplníme jí vodou na 1,5 litru tekutiny, ze které odebereme trochu na zamíchání vanilkových pudinků. Šťávu osladíme dle chuti, přivede k varu, zalijeme rozmíchanými pudinky a za stálého míchání provaříme dle návodu na obalu pudinků.
2
Misky, dortovou formu nebo větší mísu vytřeme olejem, aby se nám vychladlý pudinkový dezert dobře vyklápět. Střídavě plníme nádoby vrstvou piškot a vrstvou pudinku až do jeho spotřebování.
3
Rybízový pudink necháme zchladnout a dáme proležet do chladna přes noc.
4
Před podáváním dozdobíme dle chuti šlehačkou, kopečkem zakysané smetany, čerstvým rybízem...

Rybízový koláč

0,5 šálek cukr                                                                                             
3 vejce                                            
1balíček prášek do pečiva
0,5hrnek olej - méně
0,5 hrnek mléko - může být i kyselé
2 hrnek polohrubá mouka
Vajíčka utřeme s cukrem do pěny, přidáme ostatní suroviny a dobře zamícháme. Těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Navrch posypeme rybízem a drobenkou. Dáme péci.

   Rybízový koláč II.

    2    hrnek špaldová mouka
    1    hrnek třtinový cukr
    3    ks žloutek
    120    g máslo
    0,5    hrnek mléko polotučné
    0,5    ks prášek do pečiva
    3    ks bílek
    2    šálek rybíz
    moučkový cukr k podávání

Drobenka

    80    g máslo
    100  g špaldová mouka
    70    g třtinový cukr jemný
    2    ks vanilkový cukr
    1    špetka badyán

Prsty uhněťte suroviny na drobenku. Do prosáté mouky přidejte cukr a utvořte důlek, do kterého vlijte žloutky, rozpuštěné máslo a vlažné mléko. Promíchejte s práškem do pečiva.

2
Ušlehejte tuhý sníh a postupně ho zapracujte, pak těsto nechte 1 hodinu odpočinout. Troubu zahřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem.
3
Těsto pomocí stěrky namáčené do vody rozetřete na plech; je-li příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Posypejte rybízem a drobenkou a vložte do trouby.
4
Po 10 minutách snižte teplotu na 160 °C a dopečte dozlatova. Před podáváním pocukrujte.
 


 

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem

Ingredience na 4-6 porcí:

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
  • 500 ml mléka
  • 4 lžičky krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 150 g mascarpone
  • 250 g jahod
  • 1/2 hrnku borůvek
  • mátové lístky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si uvaříme vanilkový pudink tak, že do hrnce se silným dnem dáme vařit 400 ml mléka. Zbylých 100 ml smícháme v hrnečku s pudinkovým práškem.
  2. Do mléka na sporáku přisypeme krupicový cukr a ještě předtím, než se začne vařit, zašleháme mléko s pudinkovým práškem.
  3. Přivedeme za stálého míchání k varu a na mírném plameni vaříme asi dvě minuty do zhoustnutí. Odstavíme a necháme vychladnout. Občas promícháme, aby se netvořil škraloup.
  4. Jahody omyjeme, očistíme a asi třetinu jich nakrájíme na malé kousky.
  5. Do vychladlého pudinku zašleháme mascarpone a nakrájené jahody. Rozdělíme do pohárů nebo misek a dozdobíme zbylými jahodami a borůvkami. Nakonec do každé misky zapíchneme lístek máty.

Krupicové flameri s borůvkami

Ingredience na 4 porce:

Krupicové flameri s borůvkami
  • 300 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 lžíce dětské krupičky
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • 250 g plnotučného měkkého tvarohu
  • borůvky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Mléko dáme vařit do hrnečku se silnějším dnem, vsypeme oba cukry a ještě před tím, než se začne vařit, vsypeme tenkým pramínkem krupičku. Přitom stále mícháme.
  2. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi pět minut, až vznikne hustší krupicová kaše.
  3. Odstavíme a necháme zcela vychladnout. Nakonec do kaše vmícháme měkký tvaroh a rozdělíme do skleniček nebo misek. Posypeme borůvkami a podáváme.