Těstovinový salát s kuřecím masem
- těstoviny: 200 g
- zakysaná smetana: 150 g
- sterilovaná kukuřice: 2 PL
- červená paprika: 1 ks
- salátová okurka: 1 ks
- jarní cibulka: 1 ks
- olivový olej: 4 PL
- pikantní hořčice: 1 KL
- kari: 1 KL
- skořice
- škrobová moučka: 1 PL
- sůl
- mletý pepř
- pažitka
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Kuřecí maso omyjeme a nakrájíme na nudličky. Okořeníme kari, skořicí a osolíme. Přidáme škrobovou moučku, necháme chvíli odležet a prudce opečeme na pánvi na polovině rozehřátého oleje. Uvaříme těstoviny, scedíme a přidáme olivový olej, aby se neslepily. Všechnu zeleninu nakrájíme nadrobno nebo na nudličky a všechny ingredience smícháme dohromady. Podle chuti osolíme a opepříme.
Těstovinový salát s kuřecím masem necháme vychladit a můžeme posypat pažitkou.
Kuřecí Tikka masala
- bílý jogurt: 120 g
- citron: 1 ks
- koření garam masala: 3 PL
- olej: 2 PL
- máslo: 30 g
- česnek - stroužky: 4 ks
- kurkuma
- rajčatové pyré: 400 g
- smetana ke šlehání: 250 ml
- mletá paprika
- kajenský pepř
- cukr
- sůl
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Kuřecí maso nakrájíme na kostky, promícháme s jogurtem, citronovou šťávou a 1 lžící koření garam masala. Koření garam masala lze koupit nebo si připravit doma. Maso necháme alespoň 1 hodinu marinovat.
V hluboké pánvi rozehřejeme olej. Přidáme marinované kuřecí kousky a necháme maso zatáhnout. Poté přidáme do pánve nasekaný česnek, máslo a asi 1 minutu opékáme. Do pánve vlijeme rajčatové pyré a smetanu. Přidáme lžičku kurkumy, půl lžičky kajenského pepře, lžičku mleté papriky, dvě lžíce koření garam masala. Důkladně směs promícháme a přivedeme k varu. Poté snížíme plamen a zvolna dusíme asi 30 minut. Na závěr dochutíme indickou omáčku solí a podle chuti můžeme přidat cukr nebo koření.
Salát z kuskusu
- kuskus
- zeleninový vývar
- jarní cibulka
- listový salát
- cherry rajčátka
- červená paprika
- salátová okurka
- česnek
- olivový olej
- umeocet
- sůl
- pepř
- čerstvé bylinky
Salát z kuskusu – recept
Aby měl salát z kuskusu lahodnější chuť, připravíme si kuskus ve vývaru místo v obyčejné vodě. Kuskus připravíme podle návodu na obalu.
Jarní cibulky nakrájíme na kolečka, listové saláty natrháme nebo nakrájíme na proužky cca 2 cm dlouhé, cherry rajčátka přepůlíme, salátovou okurku nakrájíme na kostičky, papriku na menší kousky. Zeleninu smícháme a přichystáme si zálivku.V menší misce smícháme olivový olej s umeoctem v poměru 1:1, přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a čerstvé bylinky. Vše v množství podle chuti. Jakmile nám trochu vychladne kuskus, smícháme jej se zeleninou a zalijeme připravenou zálivkou.
Salát z kuskusu podáváme za studena. Je to výborná, lehká, zdravá a rychlá večeře.

Jidášky jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjaty. Jejich stočený tvar symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil po zradě Ježíše. Smotat ho můžete do různých podob, velmi dekorativně vypadají třeba šneci nebo bochánky s vejcem uprostřed. Jidáše se tradičně pečou na Zelený čtvrtek, protože se věřilo, že kdo je sní za svítání, bude se celý rok těšit pevnému zdraví.Velikonoční jidášky s medem
Těsto:
Postup
Velikonoční mrkvový dort
Korpus:
Poleva:
Zdobení:
Postup
Skvělá vaječná tlačenka
Skvělá vaječná tlačenka
Suroviny
Postup