Vyhledávání

Kontakt

Klub Senzababča IČO:22816488
Mrštíků 95
533 53 Pardubice

724 079 223
605 128 324

senzababca@centrum.cz

Novinky

Fotíme kalendář na rok 2018

02.06.2017 00:00

Fotíme nový klubový kalendář pro rok 2018, je oslavou perníku a historických památek Pardubic. Už teď se na něj můžete těšit a doufáme, že bude minimálně tak úspěšný,  jako ten minulý.

Vysokoškoláci pomáhají seniorům - náš nový partner

31.05.2014 19:38

Více se dozvíte na webových stránkách www.seniorem.eu a v naší rubrice NOVINKY- RADY,TIPY,NÁPADY A ZKUŠENOSTI

Desatero pro zdravý a spokojený život

13.04.2013 11:29

1/ Na rodný list nebo na kalendář se dívat jen v případě největší potřeby nebo nejvyšší nouze

2/ Mít ráda sama sebe (případně i s nějakým tím kilem navíc, ale raději bez něj)

3/ Usmívat se na sebe do zrcadla a druhým do tváře

4/ Na plastiku jít jen v případě, že si ji budu sama přát (a ne proto, že mi někdo řekne, že vypadám jako stoletá ještěrka, anebo že mi na ni sežene sponzora)

5/ Na gynekologii nezapomínat – navštívit svého lékaře alespoň jedenkrát za rok (zvlášť když to platí pojišťovna

6/ Posilovat fyzičku, ale až po odborné konzultaci u lékaře (svaly ani prsa už nám stejně neporostou)

7/ Dopřát si posezení s kamarádkami (raději ve vegetariánské jídelně než v cukrárně)

8/ Nezanedbávat sex, se sváděním to však nepřehánět (mějte na paměti, že většina z nás se už nachází, řečeno slovy odborníka, ve stádiu „sklizeno“)

9/ Šatit a líčit se úměrně věku (nehrát si předčasně na zasloužilé vdovy, ani ze sebe nedělat přestárlého diblíka)

10/ Do poslední chvíle, co to půjde, žít aktivně (tj. nebýt otrokem rodiny, ale rozšiřovat své obzory a zaměstnávat mysl něčím daleko užitečnějším než jsou pleny vnoučat či nevyžehlené manželovy a zeťákovy košile)

Dámy, budete-li dodržovat toto desatero, věřte, že budete sexy až do hrobu. Já tomu stoprocentně věřím a Olze Struskové za báječný nápad, který dokázala dotáhnout do konce.

Záznamy: 1 - 3 ze 3

Brokolice zapečená s kuřecím masem

  • Suroviny na 6 porcí:
  • 1 brokolice
  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 500 g brambor
  • 3 vejce
  • 1 smetana zakysaná
  • 1 cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • špetka pepře

Postup:

1. Oloupané brambory nakrájíme podélně na čtvrtky a přibližně 10 minut vaříme v osolené vodě s kmínem.

2. Kuřecí maso nakrájíme na kousky a osmahneme na oleji.

3. Cibuli nakrájíme na proužky a osmažíme na oleji dozlatova.

4. Brokolice rozdělíme na růžičky a spaříme v sítu vroucí vodou.

5. Zapékací mísu vymažeme olejem, vložíme vrstvu brambor, posypeme osmaženou cibulí, poklademe kousky masa a růžičkami brokolice. Opět dáme vrstvu brambor, cibulku, maso a brokolici.

6. Zalijeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce se solí, kari a pepř. 

7. Poklademe plátky másla, vložíme do trouby vyhřáté na 200° C a pečeme dozlatova.

 

Kopřivová velikonoční nádivka

1 sklenka mléko

100 g anglická slanina

300 g uzené vepřové maso

4 ks  vejce

4 - 5 ks rohlík

mletý černý pepř ,sůl ,1 miska kopřivy

4 ks vejce natvrdo

Kopřivy očistíme, natrháme a spaříme. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem a necháme nasáknout. Maso nakrájíme na kostičky, slaninu na tenké plátky a vejce také na plátky. Do rohlíků přidáme maso, kopřivy a podle chuti směs osolíme a opepříme. Zalijeme 4 rozkvedlanými vejci a promícháme. Chlebíčkovou formu vyloženou pečicím papírem pokryjeme tenkými plátky anglické slaniny. Naplníme ji polovinou nádivky, poklademe kolečky vajec a zakryjeme zbylou nádivkou. Kopřivovou velikonoční nádivku vložíme do trouby a pečeme ji zvolna asi 45 minut.

Upečenou kopřivovou nádivku podáváme s přílohou podle chuti. Kopřivová velikonoční nádivka je dobrá teplá i studená.

Velikonoční očista devíti bylinami

Dobové recepty na velikonoční pokrmy vedle jiného dokládají, že svého času bývala jarní očista organismu docela běžná a že Velikonoce pro ni byly nejlepší příležitostí. Některá jídla jako nádivky nebo zelené polévky měly obsahovat aspoň devět bylin. Používala se řeřicha, pažitka, kopřiva, pampeliška, popenec, sedmikráska, třeba i list fialky či jahodové listí, šťovík a další.

Bylinková polévka

Potřebujeme

  • 10 dkg másla
  • litr vody
  • 2 lžíce hladké mouky
  • vejce
  • bylinky
  • sůl

Jak na to

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme studenou vodou, promícháme, osolíme a povaříme.Na másle podusíme zhruba tři hrsti lístků chudobky, fialky, opence, jahodníku, pampelišky, kopřiv, pažitky a petrželky, přidáme jíšku a jen krátce necháme přejít varem.Do hotové polévky přidáme vajíčko rozkvedlané v trošce mléka a čerstvou posekanou pažitku. Můžeme přidat i osmažené kostičky chleba nebo žemle a polévku i zjemnit lžící kysané smetany nebo másla.Kdo si někdy takovou či podobnou bylinnou polévku zkusil připravit, asi zjistil, že je poměrně hořká. Jednak je to dáno jejím účelem − pokrm má dodat  tělu zdraví prospěšné a očistné látky, ale také platí, že dnešní chuťový vkus se zřejmě liší od chutí našich předků. Současné chuťové zvyklosti jistě ovlvňuje i snadná dostupnost téměř všech druhů potravin kdykoliv během roku.

 

Bomba proti chřipce

I kdyby nic jiného, je to jistě spousta vitamínů…..

Vzhledem k tomu, že se už zase nezadržitelně rozlézá chřipková epidemie,

dovolujeme si vám nabídnout následující obranou vitamínovou bombu.

Někde sežeňte:

0,5 kg kysaného zelí,

4 sladká jablíčka,

2 velké cibule,

3 špetky soli,

3 lžíce octa (nejlépe vinného),

3 lžíce cukru

a 3 lžíce dobrého oleje (tento poměr soli, octa, cukru a oleje se hodí téměř na všechny druhy salátů).

Zelí si překrájejte tak, aby se vám dobře nabíralo a netahalo se po bradě.

Jablka oloupejte, pokrájejte na drobné kostičky a postupně zamíchejte do zelí, aby nezhnědla.

Cibuli, na drobno, nechejte na oleji zesklovatět, a potom ji vychladlou přidejte k zelí.

Zalejte zálivkou, promíchejte a nechejte odležet.

Nejlépe chutná s tmavým chlebem, pokud možno čerstvým.

Chřipka by se od vás měla přímo odvracet.

Přejeme vám dobrou chuť a bezchřipkový příchod, taky nezadržitelně se blížícího, jara.