Vyhledávání

Kontakt

Klub Senzababča IČO:22816488
Mrštíků 95
533 53 Pardubice

724 079 223
605 128 324

senzababca@centrum.cz

Letošní rok byl v Pardubicích vyhlášen rokem perníku, proto jsme se domluvily, že klubový kalendář ukáže nejznámější historická místa v Pardubicích a k tomu místu i krásně nazdobený perník z rukou našeho příznivce, čestného člena klubu a Krále perníku Pavla Janoše. Jak se nám to povedlo, posuďte samy. Kalendář bude možné si zakoupit 11.11.2017 na finále soutěže SENZAbabča.

Lahodná domácí paštika

  • 500 g kuřecích (nebo jakýchkoli) jater
  • 100 g anglické slaniny
  • cca 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 1/2 lžičky tymiánu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky badyánu
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • sáček zeleného pepře

1. Na kousku másla (necelých 50g) zpěníme cibulku, přidáme 8 kuliček zeleného pepře a zprudka opečeme játra, která nekrájíme. Měla by zůstat uvnitř růžová. Pokud se vám to nepovede, nevadí, pouze barva paštiky bude pak spíše šedivá.
2. Těsně před vyjmutím jater z pánve přidáme nasekaný česnek a koření a necháme maximálně 1/2 minutky provonět. Kdo nechce kupovat koření jednotlivě, může to ošidit perníkovým kořením. Odstavíme a necháme zatáhnout. 
3. Zchladlá játra nakrájíme, přidáme změklé máslo, nakrájenou slaninu a tyčovým mixérem rozmixujeme a postupně přidáváme sladkou smetanu, podle toho, jak chceme hustou konzistenci.

Poznámka: Paštiku můžeme jíst rovnou s čerstvým pečivem, nebo ji můžeme přendat do igelitového sáčku, kterému ustřihneme roh tak velký, jak velký budeme chtít průměr válečku paštiky. Na hliníkovou folii hustě nasypeme drcený zelený pepř a sáčkem vytlačíme silný váleček, který do alobalu pevně zabalíme a dáme ztuhnout do lednice, kde vydrží zhruba týden.

Netradiční podzimní recepty z dýně

Recepty z dýně
aktualizováno 23.10.2015, 00:44 | TN.cz / mom

S podzimem přichází také sezóna dýní, jenže jíst pořád dokola jen dýňovou polévku a zavařovat ji do sklenic časem omrzí každého. Ale vyškrtnout dýni z jídelníčku jen proto, že nás nebaví vařit pořád to samé, by byla veliká škoda. Dýně je totiž neuvěřitelně zdravá.Zdaleka nejzdravější je jíst dýni syrovou, ale ruku na srdce, samotnou by si ji dal málokdo. Vařením se z ní totiž ztrácí některé důležité živiny. Pokud vám tedy nevadí nevýrazná chuť syrové dýně, nakrájejte si ji společně s jinou zeleninou do salátu. Ideální je také usušit si dýňová semínka.Dýně je obrovským zdrojem vitamínu A, E, C a K a především obsahuje velké množství vlákniny. Je vhodná při problémech s ledvinami, srdcem nebo krevním tlakem, skvělá je také na hemoroidy. Díky obsahu vlákniny je také výborným pomocníkem při hubnutí.Výhodou dýně je její neutrální chuť, můžete si ji tudíž uvařit na sladko, ale i na slano.

 

Dýňový džus

1/2 kg dýně

70 g kyselina citronová

1 kg cukr

1/2 kg mrkev

4 ks pomeranč

Pomeranče i s kůrou, dýni a mrkev nakrájíme na kousky a vše vaříme asi půl hodiny s vodou v tlakovém hrnci. Vychladnutou směs rozmixujeme a přidáme cukr s kyselinou citronovou a přilijeme zbytek vody. Podáváme hodně vychlazené.

 

 

Rizoto s dýní

500 g žluté dýně

80 g másla

1 cibule

3 dcl mléka

300 g rýže

0,6 l masového nebo zeleninového vývaru

muškátový oříšek, pepř, sůl, cukr, parmezán

Na půlce másla nejprve osmahneme cibulku a přidáme na malé kousky nakrájenou dýni. Přidáváme horké mléko a pomalu vaříme, dýni rozmačkáme tak, aby vznikla kaše. Přidáme rýži a zalijeme částí horkého vývaru. Osolíme, přidáme muškátový oříšek a cukr. Za stálého míchání přiléváme vývar, dokud není rýže uvařená. Nakonec vmícháme zbytek másla, pepř a parmazán.

 

Recepty z dýně - rizoto

Dýňové muffiny

1 a 1/4 hrnku hladké mouky

1/2 hrnku cukru

1/2 hrnku dýňového pyré

100 g změklého másla

skořicový cukr, jedlá soda, kypřící prášek, vejce

Jedno vejce vyšleháme s jedním balíčkem skořicového cukru do pěny, přidáme změklé máslo a opět šleháme. Poté přimícháme dýňové pyré a vsypeme hladkou mouku, jedlou sodu a lžičku kypřícího prášku. Vzniklým těstem naplníme formy na muffiny do dvou třetin. Pečeme 15 minut při 180 stupních.

(Pyré si připravíme tak, že na kostky nakrájenou dýně vaříme do měkka, poté scedíme a rozmixujeme.)

Recepty z dýně - mufiny

Bramboráky z dýně

1 dýně Hokkaido

2 brambory

1-2 vejce

3 lžíce polohrubé mouky

česnek, majoránka, sůl

Dýni i se slupkou a brambory nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme dvě vejce, mouku, česnek, koření a sůl. Zamícháme a smažíme dozlatova. Výhodou je, že tato směs nenasává olej! Podle chuti můžeme posypat sýrem.

 

Recepty z dýně - dýňové placky

Dýňové ragú

1 větší dýně

400 g masa (kuřecí prsa, hovězí)

750 g moučných brambor

2-3 jablka

jarní cibulka, smetana ke šlehání, kari, sůl, pepř

Z dýně odřízneme horní část a vydlabeme. Naplníme masem, bramborami a jablky nakrájenými na kostičky a cibulkou na kolečka. Podle chuti můžeme přidat třeba houby. Smetanu smícháme s kořením a vlijeme do dýně. Takto naplněnou dýni znovu zakryjeme odřezaným vrškem a dáme na 30 minut péct. Pak "pokličku" sundáme a pečeme ještě hodinu, občas promícháme. Podáváme přímo z dýně.

 

Recepty z dýně - ragů

Kokosový chia puding

  • 4porce
  • 15 minut
  • snadné
  • 560 kJ / porce

Zaměňte klasické mléko za kokosové a místo pudinkového prášku použijte chia semínka. Získáte pudink, který vám dodá tu správnou energii i vitaminy. A kalorických hodnot se bát nemusíte.

  • 5 PL chia semínek
  • 200 ml kokosového mléka
  • 200 g sojového jogurtu s kokosovou příchutí
  • 2 PL strouhaného kokosu
  • 2 PL čekankového sirupu (nebo javorového, medu,..)
  • balení Smart Snack (nebo 30 g jiného müsli bez přidaného cukru)
  • ovoce na ozdobení

Nejprve si rozmixujeme mléko s jogurtem, kokosem a sirupem. Vznikne tekutá směs, do které přisypeme chia semínka a pečlivě promícháme ve větší misce. Během dalších 20 minut ještě dvakrát až třikrát promícháme a směs dáme ztuhnout do lednice. Chia semínka mají velmi vysoké hydrofilní vlastnosti, což znamená, že jsou schopny nasáknout velké množství tekutiny.  Asi po hodině směs zamícháme ještě jednou, aby se nevytvořily hrudky a necháme ještě aspoň hodinu tuhnout. Teprve když dosáhneme pudinkové konzistence, můžeme servírovat do sklenic a dozdobit podle vaší fantazie cereáliemi Smart snack nebo müsli a ovocem.

Čekankový sirup: Toto přírodní sladidlo nové generace určitě stojí za povšimnutí. Nízká kalorická hodnota, nízký glykemický index a vysoký podíl vlákniny z něj dělá favorita mezi přírodními sladidly. Navíc víme, že může pomoci při léčbě gastritidy, ledvinových a žlučníkových kamenů, angín, žloutenky a kožních zánětů.

                                                                

 

SMART NOODLES s hlívou ústřičnou, restovanou zeleninou a mozzarellou

Hlíva ústřičná, která je jednou z nejzdravějších hub vůbec, celý recept ozvláštní a cuketa mu dodá zajímavou chuť. Konjakové nudle SMART NOODLES vám dodají potřebnou vlákninu a v kombinaci s ostatními ingrediencemi si na nich skvěle pochutnáte.

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 4 balení SMART NOODLES
  • 2 červené papriky
  • 2 balení mozzarelly                                    
  • 1 větší cuketa                                                                      
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • petrželka
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

SMART NOODLES propláchneme horkou vodou podle návodu.

Na olivovém oleji necháme zesklovatět cibulku a česnek. Přidáme papriku pokrájenou na kostičky a necháme změknout. Dále přidáme nakrájenou cuketu a hlívu a společně všechno ještě chvíli podusíme. Důležité je, aby hlíva byla opravdu měkká, ale ne rozvařená.

Osolíme, opepříme a přimícháme pokrájenou petrželku a mozzarellu.

Celou směs promícháme se SMART NOODLES a podáváme posypané čerstvě mletým pepřem.

  • 4 porce, 20 minut
  • 261 kcal / 1092 kJ
  • Bílkoviny: 14,4 g
  • Sacharidy: 10 g
  • Tuky: 16 g
  • Vláknina: 7,5 g
  • Vhodné pro diabetiky, vhodné pro děti, vhodné pro vegetariány, zdroj vlákniny

Cuketová pizza bez mouky

Na 4 porce potřebujete:5 menších cuket, 1 vejce, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, lžičku oregana, hrnek strouhaného parmezánu (nebo sýru Gran Moravia či Grana Padano)

Na obložení: rajčatovou omáčku, mozzarellu, čerstvou bazalku

 

Nejlepší způsob, jak zpracovat nadúrodu cuket? Přidat k nim vajíčko, sýr, bylinky a rajčatovou omáčku a vykouzlit tak dokonalou letní pizzu

Postup: Cukety nastrouhejte najemno, posypejte lžičkou soli a nechte 10 min odležet. Poté je přendejte do čisté utěrky a vymačkejte z nich většinu tekutiny (tu si nechte stranou, kdyby byla potřeba těsto zředit, jinak v ní můžete třeba uvařit jinou zeleninu či těstoviny). Cuketu smíchejte s vajíčkem, prolisovaným česnekem, čerstvě mletým pepřem, oreganem a sýrem. Ze směsi pak na plech vyložený pečicím papírem (můžete ho i potřít trochou tuku) vytvořte 4 menší nebo 2 velké placky, vše rukama pořádně utlačte a pečte při 200 °C asi 20 min, až povrch zpevní a zezlátne.

Nastrouhanou cuketu osolte, nechte 10 minut odležet a poté z ní vymačkejte co nejvíce tekutiny

přidejte nastrouhaný parmezán a vajíčko a ochuťte prolisovaným česnekem, čerstvě mletým pepřem a oreganem

Rukama pak na pečicí papír tvořte tenké placky, které pečte při 200 °C dozlatova

Korpusy potřete rajčatovou omáčkou nebo protlakem ochuceným solí, oreganem a prolisovaným česnekem, obložte plátky sýra a už jen pár minut zapečte, než se sýr rozteče. Přidejte čerstvou bazalku a pochutnejte si na pizze bez výčitek!

Upečené korpusy obložte rajčatovou omáčkou a plátky mozzarelly, dejte krátce zapéct a doplňte čerstvou bazalkou

Tip: K mozzarelle přidejte špenát, proužky červené cibule, čerstvá rajčata, olivy nebo třeba plátky drůbeží šunky. Nejlépe té domácí podle našeho návodu!